Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Oh oh Den Haag

Kabinet Rutte III krijgt steeds meer vorm: deze namen lekten al uit

Kabinet Rutte III krijgt steeds meer vorm: deze namen lekten al uit

Hoewel het kabinet nog niet officieel is gepresenteerd, wordt over Rutte III wel steeds meer bekend. Wij zetten alle uitgelekte toekomstige ministers op een rij.

| Verena Verhoeven

De twee weken geleden afgetreden minister van Defensie Jeanine Hennis keert niet terug in het nieuwe kabinet.

Lees ook
Van legale wiet tot langer partnerverlof: dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Vicepremier
Volgens de uitgelekte informatie zullen Kajsa Ollongren (D66) en Hugo de Jonge (CDA) de vicepremiers voor hun partij worden. Ook is bevestigd dat Ollongren de taak van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat vervullen. Op dit moment neemt zij nog de taken waar van de op vijf oktober overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. De Jonge is wethouder in Rotterdam en wordt één van de twee ministers op Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Defensie en Financiën
Hoewel voormalig minister van Defensie Jeanine Hennis volgens velen op een waardige manier aftrad, zal zij in Rutte III geen ministerpost op zich nemen. Haar opvolger zou Ank Bijleveld, commissaris van de Koning in Overijssel, moeten worden, bevestigen ingewijden aan RTL Nieuws. Ook is bevestigd dat CDA-senator Wopke Hoekstra minister van Financiën wordt. Hij is nu vicevoorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer.

Economische Zaken & Klimaat en Buitenlandse Zaken
De nieuwe combinatie Economische Zaken en Klimaat zal VVD’er Eric Wiebes, nu nog staatssecretaris van Financiën, onder zijn hoede nemen. Daarnaast wordt Halbe Zijlstra, fractievoorzitter bij de VVD, de minister van Buitenlandse Zaken.

Geruchten
De rest van het kabinet is nog niet bekend, maar er zijn natuurlijk wel geruchten. Zo zal bij de ChristenUnie Carola Schouten vrijwel zeker het kabinet ingaan en bij D66 Wouter Koolmees. Zij waren beiden de rechterhand van hun fractieleiders, Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Alexander Pechtold (D66), bij de formatieonderhandelingen. Pechtold heeft vandaag en morgen nog gesprekken met kandidaten.

NIEUWS | OH OH DEN HAAG

Bron: ANP / RTL nieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Oh oh Den Haag

Lees dit ook even

Please update your browser