nieuws

Ministerie van Justitie en Veiligheid bemoeit zich met 'onafhankelijk' onderzoek drugsbeleid

Ministerie van Justitie en Veiligheid bemoeit zich met 'onafhankelijk' onderzoek drugsbeleid

Topambtenaren hebben politieke druk uitgeoefend op het onderzoek naar het drugsbeleid van de regering. Dat heeft ‘Nieuwsuur’ gisteravond aan het licht gebracht.

| Pim Prins

De uitkomsten van het onderzoek naar legaliseren van de wietteelt moesten volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid niet haalbaar blijken.

Lees ook
Nieuw kabinet wil proef met legale wietteelt

Gezaghebbend
Het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) doet in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onder meer onderzoek naar het drugsbeleid van de regering. De rapportages van het instituut, dat onafhankelijk hoort te zijn, gelden als gezaghebbend.

Objectief onderzoek
Tweede Kamerleden zijn bezorgd over de druk die topambtenaren hebben uitgeoefend op het onderzoek. Ze willen uitleg van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. SP-Kamerlid Michiel van Nispen spreekt van een “enorme doodzonde”. Maarten Groothuizen (D66) wijst erop dat de rapporten van het WODC alleen waarde hebben als het echt om objectief onderzoek gaat. “Als het wordt voorgekookt door het ministerie, dan hebben we daar als Kamer niets aan”.

Lees ook
Wietteelt komt onder controle van de overheid te staan’

Klokkenluider
De zaak waarover Nieuwsuur bericht is aan het rollen gekomen door een klokkenluider. Zij had zich onder meer beklaagd over beïnvloeding van het onderzoek naar het drugsbeleid van de regering. Zo werden onderzoeksvragen en conclusies aangepast. Ferdinand Grapperhaus zelf gaf in Nieuwsuur toe dat “dit niet zo had mogen gebeuren”. Volgens Grapperhaus is het protocol inmiddels aangescherpt. De minister wil er onder zijn verantwoordelijkheid voor zorgen dat het niet meer gebeurt.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser