nieuws

Politie grijpt in: familie bood kinderen online aan voor misbruik, ook Nederlandse kopers

Politie grijpt in: familie bood kinderen online aan voor misbruik, ook Nederlandse kopers

De Nederlandse, Australische en Filipijnse politie hebben de afgelopen dagen achttien Filipijnse kinderen uit een onlineseksnetwerk gehaald.

| Justine Wouterson

De kinderen, van wie de jongste vijf maanden oud is, werden door hun familie aangeboden voor onlinemisbruik.

Lees ook
Hadassah werd tien jaar lang misbruikt door haar oom en tante bij Jehova’s Getuigen

Misbruik op bestelling

Mensen die inlogden op het netwerk lieten de kinderen op bestelling misbruiken. Zij gaven via chatgesprekken aan wat zij wilden zien, spraken een prijs af en konden het misbruik vervolgens via de webcam rechtstreeks bekijken, aldus de politie. De kosten bedroegen gemiddeld tussen de vijftien en twintig euro.

Nederlandse kopers

Onder de kopers zijn ook Nederlanders. De informatie die tijdens de onderzoeken over hun is verzameld, is aan de Nederlandse politie gegeven. Of er al aanhoudingen zijn verricht, is niet bekend.

Bestrijding kindersekstoerisme

De kinderen konden worden gered door samenwerking tussen de Filipijnse, Nederlandse en Australische politie. Bij vijf verschillende onderzoeken was de Nederlandse politie-liaisonfunctionaris in Manilla betrokken. Hij is speciaal voor de bestrijding van kindersekstoerisme aangesteld op de Filipijnen. Ook een medewerker van het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid werkte ter plaatse mee.

Online seksshows

De onderzoeken leidden ertoe dat op verschillende plekken in het land kinderen konden worden gered uit misbruiksituaties. Zo haalde de politie in het noorden van de Filipijnen vijf kinderen uit een woning die door hun ouders en grootouders werden aangeboden voor online seksshows. De kinderen waren tussen de vijf maanden en twaalf jaar oud.

Geschrokken van gemak

De Nederlandse liaisonfunctionaris in Manilla Farid El Hamouti is geschrokken van het gemak waarmee mensen seksshows kunnen kopen. “Het is allemaal heel laagdrempelig. Zowel de kopers als de aanbieders lijken het misbruiken van kinderen de normaalste zaak van de wereld te vinden”, zegt hij.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Sinterklaasje kom maar binnen: zo heb je je surprise eindelijk een keer wél op tijd af
Advertorial

Sinterklaasje kom maar binnen: zo heb je je surprise eindelijk een keer wél op tijd af

Betekent Sinterklaasavond voor jou kilo's aan pepernoten en vrolijkheid, maar ook stress omdat je ieder jaar weer een originele surprise wilt maken? En dat toch altijd weer meer tijd kost dan gedacht. 

Lees dit ook even

Please update your browser