nieuws

Politie grijpt in bij demonstratie Moskou en pakt oppositieleider op

Politie grijpt in bij demonstratie Moskou en pakt oppositieleider op

De Russische oproerpolitie heeft vanmiddag betogers opgepakt in het centrum van Moskou. Agenten voerden volgens getuigen tientallen mensen af.

| Steve van Velzen

Dat gebeurde toen ongeveer duizend demonstranten richting het Kremlin wilden trekken.

Lees ook
Charmeoffensief van Vladimir Poetin: pingelen op een piano

Verspreiden
De politie maakte de aanwezige betogers met luidsprekers duidelijk dat ze zich moesten verspreiden. De autoriteiten hadden al aangekondigd te zullen optreden, omdat de betoging zonder toestemming was verplaatst naar een andere locatie. De gemeente Moskou had de Sacharovprospekt buiten de centrumring aangewezen als plek voor de betoging. Oppositieleider Aleksej Navalni wilde echter uitwijken naar de Tverskaja: een belangrijke verkeersader in de Russische hoofdstad. Die straat is vandaag verkeersluw vanwege de Onafhankelijkheidsdag die wordt gevierd.

Arrestaties
De politie arresteerde Navalni al voor de demonstratie, meldde zijn vrouw op Twitter. De politicus zou kort voor de betoging tegen corruptie zijn aangehouden buiten zijn woning.

Andere steden
Russen gingen vandaag ook in andere steden de straat op om te demonstreren tegen corruptie. De autoriteiten pakten tientallen betogers op bij een vergelijkbare demonstratie in Sint-Petersburg. Verder kwamen volgens de organisatoren ook zo’n 5000 mensen af op een betoging in Novosibirsk, de derde stad van het land.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser