nieuws

Plastic soup surfer Merijn: 'Ik dacht even dat ik het niet zou halen'

Plastic soup surfer Merijn: 'Ik dacht even dat ik het niet zou halen'

‘Plastic soup surfer’ Merijn Tinga (43) probeerde een bijzonder record te breken door de Noordzee over te steken op een surfboard. En dat alles voor een heel goed doel. Wij spraken hem.

| Tim van Erp

Merijn surfte op 2 september van Scheveningen naar het Britse Lowestoft. Dat is 176 kilometer.

Lees ook: ‘Plastic soup surfer’ over recordpoging: ‘Het wordt zwaar, maar het kan’

Geen record, toch geslaagd
Een bijzonder knappe prestatie, maar toch leverde het helaas geen record op. In zijn missie – plastic afval in zee onder de aandacht brengen – is Merijn echter glorieus geslaagd. LINDAnieuws belde hem op.

176 kilometer op een surfplank – wij doen het je niet na. Hoe was de oversteek?
“Heel ruig. Dat was niet helemaal de bedoeling, want toen we drie dagen eerder besloten om het die vrijdag te doen, leek de kans op harde wind nihil. Uiteindelijk stond er op de dag zelf windkracht zes. Het was dus een behoorlijk zware onderneming, want de golven waren 2,5 meter hoog. En ik raakte ook nog verstrikt in een net dat op zee dreef. Maar dat liet wel weer zien waarom mijn missie belangrijk is.”

IMG_2470

Uiteindelijk heb je er negen uur over gedaan, in plaats van de gehoopte zes.
“Dat klopt, en ik heb op een gegeven moment zelfs gedacht dat ik het helemaal niet zou halen. Toen we land zagen op dertig kilometer afstand, was dat dan ook een glorieus moment. Dat geeft een enorme boost. En het is geweldig als er aan de overkant mensen uren op je blijven wachten.”

Had je nog wel energie om hen te woord te staan?
“Ik wilde wel eerst die kite van me af, haha. Maar ik kon nog gewoon staan. Ik denk dat ik zo’n 20.000 kilocalorieën heb verbrand in die negen uur. Gelukkig had ik een heuptasje met Snickers, en vanaf de boot voor me werden me bananen en water aangegeven.”

IMG_2366

Baal je dat je het record niet hebt verbroken?
“Nee, want in mijn missie – aandacht voor mijn doel – ben ik geslaagd. Dat stond nu voorop. Er was ontzettend veel aandacht van de binnen- en buitenlandse pers. Maar ik ga volgend jaar zéker nog een poging doen. En dan beslis ik het één dag van tevoren in plaats van drie.”

Je bent nu ook een petitie begonnen. Met welk doel?
“Waar ik voor strijd is statiegeld op kleine PET-flesjes. Plastic afval dat in zee belandt is een enorm probleem en het merendeel daarvan komt van land. Als we tien cent statiegeld heffen op die flesjes, dan vermindert die afvalstroom met tachtig procent, wijst onderzoek uit.”

In sommige andere landen is er al statiegeld op die flesjes.
“Ja, in Duitsland en Scandinavië is dat heel gewoon. Nederland is het enige land ter wereld waar het statiegeldsysteem wel bestaat voor grote flessen, maar niet voor PET-flesjes. Die kleine verpakkingen zijn het meest winstgevend voor frisdrankfabrikanten, dus zij houden die statiegeldheffing al jarenlang tegen.”

Lees ook: Verbod op gratis plastic tasjes lijkt effectief

IMG_2347_Botsmedia

Je hebt 40.000 handtekeningen nodig voor je petitie. Hoeveel heb je er nu?
“Bijna tienduizend. Dus we hebben nog even te gaan. Liken of delen is vaak geen probleem, maar iets ondertekenen is een stapje extra. Terwijl het dertig seconden van je tijd kost en een enórme impact heeft. Bovendien kent het alleen maar voordelen: het maakt het statiegeldsysteem goedkoper en het vermindert de kosten voor gemeentes om afval op te ruimen, omdat er simpelweg minder afval zal zijn.”

Komen er nog speciale evenementen aan om dat aantal handtekeningen te behalen?
“Jazeker. Op 5 oktober gaat de documentaire in première die van mijn recordpoging is gemaakt. We hadden cameramensen aan boord van de boot en zelfs drones mee. Het mooie is dat het surfen statiegeld sexy maakt – en de zee verbindt de twee onderwerpen. Ik ben er volledig van overtuigd dat we die 40.000 handtekeningen gaan halen. Er is immers geen argument om níet te tekenen.”

Zelf ook je handtekening onder de petitie zetten? Dat kan hier. Meer informatie lees je hier.

NIEUWS | INTERVIEW | HOE IS HET NU?

Bron: LINDAnieuws | Foto: Aangeleverd - Plastic Soup Surfer

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser