Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Petitie tegen massale sterfte biggetjes

Petitie tegen massale sterfte biggetjes

Stichting Varkens in Nood biedt de Tweede Kamer vandaag meer dan 60.000 handtekeningen aan onder een petitie die protesteert tegen de massale sterfte van biggetjes.

| Tim van Erp

De handtekeningen zijn in iets meer dan drie weken verzameld.

Doorgefokt
Volgens de actievoerders stierven in 2015 zes miljoen biggen in de vee-industrie nog vóór de slacht, meer dan ooit in een jaar. De zeugen zijn zo doorgefokt dat zij gemiddeld meer dan dertig biggen per jaar krijgen. Dat zijn er ongeveer zes keer zo veel als in de natuur, aldus Varkens in Nood.

Dagen creperen
“Daardoor is het gemiddelde geboortegewicht afgenomen en zijn de biggen zwakker en kwetsbaarder. Ze worden snel ziek, raken eerder onderkoeld of gewond en hebben een grotere kans om te verhongeren”, zo stelt de stichting. Volgens de organisatie liggen jonge biggetjes soms uren of dagen te creperen totdat de boer ze vindt. “Dan worden ze doodgeslagen, maar dat gaat niet altijd goed waardoor ze nog langer lijden.”

Eisen van petitie
De stichting eist Europese regels om een eind te maken aan het fokken op steeds meer biggen per worp. Ook moet de veehouderij gecontroleerd worden op zieke, gewonde en dode varkens. Voor bedrijven met een biggensterfte van meer dan 10 procent moet er een verplicht verbeterplan komen.

NIEUWS

Bron: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser