Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Personen die veel lachgas gebruiken riskeren verlamming'

'Personen die veel lachgas gebruiken riskeren verlamming'

Lachgas wordt steeds minder als onschuldige partydrug gezien. In ‘Nieuwsuur’ werd gisterenavond gewaarschuwd dat overmatig gebruik zelfs kan leiden tot verlamming.

| Gaby Boterkooper

Revalidatie-arts Christof Smit liet weten dat extreem gebruik ernstige schade aan het ruggenmerg kan opleveren.

Lees ook
Lachgas steeds populairder onder jongeren: gevaarlijk of niet?

Dwarsleasie
En dit heeft serieuze gevolgen. “We zien een toename van mensen die neurologische schade, een dwarslaesie, hebben van lachgas. Zo hebben we het afgelopen half jaar drie mensen met een dwarslaesie gerevalideerd”, aldus Smit.

Verlammingsverschijnselen
Smit behandelde drie mannen die allen zeiden dat ze heel veel lachgas hadden gebruikt. Alle drie de mannen kregen als gevolg van hun gebruik een tekort aan vitamine B12. Hierdoor kregen ze verlammingsverschijnselen omdat hun ruggenmerg aangetast bleek te zijn.

Rolstoel
Karim, niet zijn echte naam, is één van zijn patiënten. Hij gebruikte soms wel honderd patronen per dag als slaapmiddel en zit nu in een rolstoel. Pas na opname in een ziekenhuis durfde hij toe te geven dat hij lachgas gebruikte. “Alle andere ziektes waren uitgesloten”, vertelt hij. “Je wordt echt wakker geschud: een bevestiging van een arts, een neuroloog.”

Het fragment in ‘Nieuwsuur’ kan je hier vanaf 13.42 terugkijken.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | LIFESTYLE

Bron: Nieuwsuur | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser