Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Meeste pensioenen volgend jaar weer niet verhoogd

Meeste pensioenen volgend jaar weer niet verhoogd

De pensioenfondsen staan er weer iets beter voor dankzij goede beleggingsresultaten en een hogere rente in 2017. Maar daar gaan de meeste mensen niks van merken.

| Marloes van Wijnen

Want slechts een klein deel krijgt ook daadwerkelijk een hoger pensioen.

Lees ook
België komt met zware beroepenlijst: ook kleuterjuf mag eerder met pensioen

Niet genoeg vermogen

Pensioenfondsen hebben weer iets meer vermogen, waardoor je zou zeggen dat ze dit jaar óók de pensioenuitkeringen zouden gaan verhogen. Maar niets is minder waar: de meeste mensen komen alsnog van een koude kermis thuis, omdat slechts een klein deel van de pensioenfondsen genoeg vermogen heeft om ook meer uit te gaan keren.

Slecht begin van 2017

Maar de vier grootste fondsen – de ABP, PfZW, PMT en PME – hebben dat niet en kunnen daarom niet indexeren (oftewel: de uitkeringen verhogen). Hiervoor wordt er namelijk gekeken naar de zogenoemde beleidsdekkingsgraad. En die steeg misschien wel het afgelopen kwartaal, maar was de eerste maanden van 2017 zó slecht, dat dat niks oplevert. Deze maanden moeten dus als het ware eerst worden ‘weggestreept’.

Nieuw pensioenstelsel

Vorige maand lekte een voorstel uit voor een nieuw pensioenstelsel. Daarin staat dat de pensioenuitkering minder snel moet worden aangepast als er sprake is van een tegenvallend rendement. Oftewel: dat de pensioenuitkering ondanks tegenslagen stabiel moet blijven. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft nog niet op het voorstel gereageerd.

NIEUWS | LIFESTYLE | GELD

Bron: NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser