Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Pascale (24) vond zichzelf te dik, viel 40 kilo af, maar kreeg vervolgens orthorexia

Pascale (24) vond zichzelf te dik, viel 40 kilo af, maar kreeg vervolgens orthorexia

Pascale woog bijna negentig kilo en paste niet meer in maat XL. Toen ze haar vakantiefoto’s in bikini terugzag, besloot ze de knop om te zetten. 

| Yara Mureau

Ze viel in een paar jaar veertig kilo af, maar sloeg door en kreeg orthorexia.

Lees ook
Kim (37) viel 45 kilo af: ‘Ik was klaar met mijn olifantenpoten’

Stiekem eten
In september 2012 woog Pascale bijna negentig kilo. “Het was zomer en ik paste verschillende kledingstukken niet meer. Toen ik zelfs niet meer in maat XL kwam en mezelf terugzag in bikini, was ik mezelf kwijt. Ik zag niet meer wie ik was en had echt overgewicht. Ik was onwijs onzeker en zat niet lekker in mijn vel. Het ging dat jaar ook uit met mijn relatie en daar ben ik best stuk van geweest.” Daardoor at ze veel meer dan normaal. “Soms nam ik zelfs stiekem een zak chips mee naar bed.”

Afvallen
Pascale was helemaal klaar met haar gewicht en begon met afvallen. “Ik begon met Cambridge 800, een dieet waarbij je je maaltijden (behalve het avondeten) vervangt voor repen en shakes. Dat hield ik ongeveer vier maanden vol en viel daardoor twaalf kilo af.” Maar ze werkte in een kinderopvang en had een voorbeeldfunctie. “Als de kinderen een boterham aten, zat ik aan een shake. En dat was niet het goede voorbeeld. En omdat het afvallen toch goed ging, wilde ik weer normaal eten.” Door de kilo’s die ze kwijt was, voelde ze zich zekerder. “Ik werd weer gezien. Ineens spraken knappe jongens me aan in de kroeg.”

Social media
Maar toen Instagram een beetje populair werd, sloeg Pascale door. “Op social media zag ik veel meisjes met maatje 34. Ik dacht dat dat normaal was, dus dat wilde ik ook.” Ze at wel, maar alles wat ze in haar mond stopte moest gezond zijn. “Als lunch wilde ik bananenbrood of wraps en in de avond wilde ik alleen maar quinoa of zoete aardappel.” Op een gegeven moment vonden mensen haar te dun. “In het begin snapte ik dat niet. Toen ik dik was zeiden ze niks, maar toen ik dun was ineens wel? Maar ze hadden gelijk. Ik woog 52 kilo en ik kon ook niet veel meer. Ik had het altijd koud en ik had weinig energie.”

Therapie
Al snel merkte ze dat het aan haar eetpatroon lag. “Ik was me volledig aan het focussen op gezond eten en isoleerde me van alles en iedereen. Ik merkte op mijn werk en op school dat mijn prestaties minder werden.” Daarom besloot Pascale naar de huisarts te gaan. Die ondernam meteen actie en verwees haar door naar een therapeut, die haar vertelde dat ze orthorexia nervosa had. Dat is geen erkende psychische eetstoornis, maar mensen met orthorexia willen uitsluitend gezonde dingen eten.

Acceptatie
In maart begon ze met therapie om weer een balans te vinden in haar eetpatroon. “Eerst twee keer in de week en nu een keer in de week. Ik werk daar vooral aan mijn zelfbeeld.” Ze ziet die modellen nog steeds als het perfecte plaatje. “In mijn hoofd ben ik soms nog het meisje dat negentig kilo weegt. Ik weet dat je niet dun of fit hoeft te zijn, maar dat moet ik accepteren en dat leer ik nu bij therapie.”

Eetbuien
Inmiddels weegt Pascale 62 en is gezond. “Ik moest meer eten en dat is nog steeds moeilijk. Drie of vier jaar lang ben je streng geweest voor jezelf en op het moment dat je alles dan los moet laten, heb je geen rem meer. Af en toe heb ik dus eetbuien.” En dat vindt ze lastig, vooral als ze gestresst is. “Als ik niet lekker in m’n vel zit, gaat alles slecht. Ook het eten. Dan ga ik juist heel veel of weinig eten. Maar ik woon op mezelf, dus ik moet dagelijks opschrijven wat ik eet, zodat ze me bij therapie een beetje in de gaten kunnen houden.”

Jezelf zijn
Pascale zit nu een stuk beter in haar vel en heeft een nieuwe relatie. “Het is heel fijn als je af en toe hoort dat iemand je mooi vindt. Dat helpt me heel erg.” Daarnaast heeft ze een groot bereik op haar Instagramaccount, waardoor ze zich ook zekerder voelt. “Ik wil mensen laten zien dat ik mezelf ben. Ook al ben ik slank; ik eet ook chocola en ik ga ook naar feestjes. Eet om te leven, leef niet om te eten.”

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW | #HOUVOL

Bron: LINDAnieuws | Foto: Pascale Aay

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser