Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Linda hield dwarslaesie over aan ongeluk: 'Ik had mijn benen op het dashboard'

Linda hield dwarslaesie over aan ongeluk: 'Ik had mijn benen op het dashboard'

Tijdens een autorit had Linda van Impelen (32) uit Emst haar voeten op het dashboard toen ze een ongeluk kreeg. Ze hield er een dwarslaesie aan over, maar stond dit jaar op de Paralympische Spelen.

| Kirsten Zijderveld

Wij spraken haar over het ongeluk en de Spelen in Zuid-Korea.

Lees ook
Vrouw waarschuwt om nooit je voeten tegen het dashboard te zetten

Frontale botsing
Over het ongeluk vertelt Linda: “Ik was voor stage in Australië  en mijn vriend en ik maakten een rondreis in een camper. Ik had mijn benen op het dashboard, want dat zat gewoon lekker. We reden op een landweggetje en mijn vriend wilde uitwijken voor een tegemoetkomende auto. Hij schoot uit automatisme naar rechts, maar in Australië rijden ze natuurlijk links. Wat volgde was een frontale botsing.”

Dwarslaesie
Linda had geen gordel om. Omdat ze wat hoger zat in de camper, schoof de neus van de andere auto onder haar door en werd ze omhoog gegooid. Ze hield een dwarslaesie aan het ongeluk over. “Bizar genoeg is mijn houding mijn geluk geweest. Als ik ‘gewoon’ had gezeten, had ik het waarschijnlijk niet overleefd, vertelden de reddingswerkers. We hadden geen airbags, want het was een oud campertje, maar met airbags waren mijn verwondingen waarschijnlijk net zo erg geweest.”

‘Een blikje om je heen’
Hoewel haar houding in dit geval haar redding is geweest, vindt Linda nog steeds dat mensen hun benen beslist niet op het dashboard moeten leggen. “Mensen beseffen niet hoe kwetsbaar ze zijn in een auto. Ze beseffen niet dat het maar een blikje om je heen is, dat veel schade aan kan richten.”

Winterspelen
Linda moest opnieuw leren leven, mét een rolstoel. “Het veranderde m’n hele leven, maar het hoeft er niet slechter op te worden.” Ze stond in maart immers op de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang. Linda ging voor het ongeluk al graag op skivakantie, en bleef dat na haar ongeluk dus ook doen.

Zittend skiën
“Ik ben meteen al met vrienden meegegaan en heb snel geleerd hoe ik moest zitskiën. Je onderlijf zit dan helemaal vast, je kunt het vergelijken met een soort grote skischoen. Na contact met de Nederlandse Ski Vereniging en vele wedstrijden bleek ik wel mee te kunnen komen met de rest van de wereld.” Dat bleek, want Linda sleepte zilver in de wacht.

Ook de Amerikaanse Audra Tatum waarschuwde eerder in deze video over met je voeten tegen het dashboard zitten:

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Linda van Impelen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser