nieuws

Ouders VMBO Maastricht nemen juridische stappen tegen school om ongeldige examens

Ouders VMBO Maastricht nemen juridische stappen tegen school om ongeldige examens

Zo’n veertig ouders van leerlingen van VMBO Maastricht hebben vandaag overlegd met een advocaat. Ze willen de school aansprakelijk stellen voor het ongeldig verklaren van eindexamens.

| Boris Lemereis

Gisteren werd bekend dat het eindexamen van 354 vmbo-leerlingen ongeldig blijkt door fouten van hun scholen.

Lees ook
Emoties lopen hoog op nadat examens niet geldig zijn: ‘Ik heb me rode ogen gehuild’

Alsnog geldig verklaard

“We gaan eerst bestuursrechtelijk bekijken of de examens alsnog geldig kunnen worden verklaard”, zegt advocaat Wouter Geertsen van advocatenkantoor Van Dijk CS. “Anders eisen we dat de school maatregelen neemt zodat de leerlingen nog voor aanvang van het nieuwe schooljaar herexamens kunnen doen.”

Schadevergoeding

Ook wil de advocaat een schadevergoeding van de school voor het annuleren van vakanties, de aanschaf van studiemateriaal voor een vervolgopleiding, en de dreigende studievertraging van een jaar. Werkt de school niet mee, dan overweegt het kantoor om VMBO Maastricht in een kort geding voor de rechter te slepen.

Leerlingen zijn geknakt

Volgens Geertsen stromen inmiddels de aanmeldingen van ouders bij Van Dijk CS binnen. “Leerlingen zijn teleurgesteld en geknakt”, aldus de advocaat. “We moeten er niet aan denken dat leerlingen een jaar over moeten gaan doen. Dat is voor kinderen van die leeftijd een lange tijd.” Geertsen zegt begrip te hebben voor de school, gezien de unieke situatie waarin deze terecht is gekomen. “Maar de school moet nu karakter tonen”, vindt hij.

Mogelijke hele jaar over

De school gaat uiterlijk woensdag met elke leerling individueel bekijken wat er gedaan kan worden om op zo kort mogelijke termijn alsnog een diploma te halen. Maar onderwijsminister Arie Slob heeft de Tweede Kamer gisteren al laten weten niet uit te sluiten dat veel leerlingen het hele schooljaar moeten overdoen.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser