Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Ouders verdiept in smartphone: meer kinderen gewond

Ouders verdiept in smartphone: meer kinderen gewond

Tussen 2005 en 2012 is het aantal ongelukken onder kinderen jonger dan vijf jaar met tien procent toegenomen. De verontrustende reden: ouders zijn te druk met hun smartphone en verliezen hun kind uit het oog. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek. Wij belden met een kinderpsychologe om uitleg te vragen. 

| Annemiek Cornielje

Afgelopen jaar zijn al meerdere publiekscampagnes ingezet om aandacht te vragen voor het aantal ongelukken als gevolg van smartphonegebruik in het verkeer. Grote kans, naar nu blijkt, dat toezichthouders van kinderen ook worden afgeleid door hun mobieltje.

Een derde stijging van ongelukken
In 2012 heeft Engels onderzoek al uitgewezen dat smartphones voor nare ongelukken kunnen zorgen. Uit research van de Engelse NHS (National Health Service) blijkt dat het aantal ongelukken met kinderen tijdens het spelen in vijf jaar tijd met een derde is gestegen. Waar in 2007 7.232 kinderen naar het ziekenhuis moesten wegens een ongeluk op een speelplaats, waren dit er in 2012 9.564 (NHS).

Leg die smartphone weg
Onderzoek van de Amerikaanse Craig Palsson, dat dit jaar is gepubliceerd, laat dezelfde resultaten zien. Ouders willen nog even hun mail checken, een belletje plegen of die ene vriend of vriendin terug appen. De aandacht ligt vervolgens niet meer bij het kind dat in het klimrek hangt, met alle gevolgen van dien.

En nog treetje hoger
Volgens kindertherapeut Nelleke van Uden zien kinderen de gevaren van hun acties nog niet in. Ze vinden het spannend om iets te ondernemen wat niet mag, aldus Nelleke. Nelleke vertelt dat wanneer er dus geen supervisie is – bijvoorbeeld door afleiding van een smartphone – kinderen te ver kunnen gaan in hun enthousiasme. Wat ervoor zorgt dat meer kinderen een ongeluk krijgen.

 

 

NIEUWS

Bron: Palsson Research | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser