Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Ouders doen aangifte tegen psycholoog na zelfdoding Ximena (19)

Ouders doen aangifte tegen psycholoog na zelfdoding Ximena (19)

De ouders van Ximena uit Uden, die eerder dit jaar op 19-jarige leeftijd zichzelf van het leven beroofde, doen aangifte tegen haar psychologisch behandelaar en de instelling.

| Elisa Heisen

Ximena’s zelfdoding leidde tot ophef, omdat ze via internet een zelfmoordmiddel had aangeschaft.

Zelfdoding

De ouders vinden dat de therapeut professioneel nalatig was, omdat zij Ximena aan haar lot zou hebben overgelaten terwijl ze psychisch op een dieptepunt zat en had aangegeven zichzelf van het leven willen te beroven. Haar behandelaar liet volgens de ouders na om de therapie te intensiveren. Ximena lichtte haar ouders niet in, zodat niemand anders dan de psycholoog afwist van haar acute suïcidale situatie.

Onbehandelbaar

Toen Ximena twee keer maandenlang op een wachtlijst terechtkwam, dacht ze dat zij onbehandelbaar was. Volgens de ouders bevestigde de therapeut dat, omdat die haar doorverwees naar de Levenseindekliniek, die zich bezighoudt met euthanasie. Onacceptabel, vinden de ouders.

Aangifte

Ze hebben een advocaat ingeschakeld om te helpen bij de vervolging voor dood door schuld. Advocaat Sébas Diekstra doet vandaag aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch. “De ouders vinden dat de psycholoog ernstig nalatig heeft gehandeld in de aanloop naar de dood van Ximena”, stelt Diekstra.

Lees ook
Ouders overleden Ximena (19) willen verbod op ‘zelfmoordpoeder’

Medisch dossier

De ouders nemen de instelling en de psycholoog ook kwalijk dat deze weigeren het (medisch) dossier over Ximena aan hen te overhandigen. De wanhoop van Ximena en haar afscheidsmail aan de psycholoog hebben ze zelf teruggevonden op haar computer. Daarin staat ook dat Ximena wilde dat haar therapeut de vragen van haar ouders zou beantwoorden. Dat verzoek is tot nu toe niet ingewilligd, stellen de nabestaanden.

Worstel je met suïcidale gedachten? Praat er dan over. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser