orkaan irma

'Het duurt maanden, misschien wel jaren, voordat Sint-Maarten weer is opgebouwd'

'Het duurt maanden, misschien wel jaren, voordat Sint-Maarten weer is opgebouwd'

Het Rode Kruis is vandaag begonnen met de distributie van voedsel en water in het gehavende Sint-Maarten. Nu de veiligheid op het eiland is hersteld, heeft dat de hoogste prioriteit.

| Boris Lemereis

Het is nog onduidelijk hoe lang de hulp nodig zal blijven.

Lees ook
Koning Willem-Alexander geschokt door verwoest Sint-Maarten

Maanden verder
“Voordat Sint-Maarten weer opgebouwd is zijn we maanden verder. Misschien zelfs jaren”, zegt Olav Burger, hoofd kustwacht steunpunt Hato op het vliegveld van Curaçao. “De eerste dagen nadat orkaan Irma over Sint-Maarten raasde, stonden in het teken van personeel naar het eiland krijgen om de veiligheid te herstellen.”

Water en voedsel
Nu, een week na de allesverwoestende orkaan, gaan vooral water en voedsel die kant op, vertelt Burger vanaf de vliegbasis op Curaçao, waar meerdere vliegtuigen per dag van onder meer de kustwacht en de Nederlandse luchtmacht naar het ongeveer duizend kilometer verderop gelegen Sint-Maarten vliegen.

Distibutiepunten
Ook het Rode Kruis is vandaag begonnen met het uitdelen van voedsel en water bij een eerste distributiepunt. De bedoeling is dat het Rode Kruis de komende dagen meer plekken gereed gaat maken, laat een woordvoerder weten. De bevolking voorzien van voedsel en drinkwater heeft prioriteit. In een later stadium wil de organisatie overgaan tot het uitdelen van onder meer dekzeilen, keukensets en jerrycans.

4,3 miljoen euro
Algemeen directeur Gijs de Vries van het Nederlandse Rode Kruis is geschokt over wat hij op het eiland aantreft. “De ravage is enorm en er is nog veel hulp nodig. Veel mensen zijn alles kwijt en slapen op hun eigen terrein in de buitenlucht.” De hulporganisatie heeft via Giro 5125 inmiddels 4,3 miljoen euro binnengekregen. Morgen is de nationale actiedag op radio en televisie voor het door orkaangeweld getroffen eiland.

 

NIEUWS | BUITENLAND | ORKAAN IRMA

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer orkaan irma

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser