orkaan irma

Families wachten wanhopig op teken van leven na orkaan Irma: 'De stilte is ondraaglijk'

Familieleden en kennissen in het buitenland wachten wanhopig op een eerste teken van leven vanaf Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Sinds de zware orkaan Irma over de eilanden trok, is contact onmogelijk.

| Boris Lemereis

Sinds de zware orkaan Irma over de eilanden trok, ligt de telefoonverbinding  plat, en is het vliegveld is onbereikbaar.

Lees ook
Liveblog orkaan Irma: dodental loopt op naar elf, acht op Saint-Martin

Gisteren voor het laatst contact
LINDAnieuws-redacteur Martine Schut (34) had gisteren voor het laatst contact met Mark, een vriend die ze al kent vanaf de basisschool. Mark is reisleider, en woont en werkt sinds een halfjaar op Sint-Maarten. Gisterenmiddag ontving Martine nog spraakberichten van Mark: hij was veilig en bevond zich in een hotel in hoofdstad Philipsburg.

Verwoestende orkaan
In het oog van de orkaan is Mark even naar buiten geweest, vertelt Martine. “Hij zei: ‘Je weet niet wat je ziet. Het is een enorm verwoestende orkaan.’ Ik hoop dat het goed gaat, want hij zit in een stevig hotel. Hij zei wel dat een deel van het dak eraf was gevlogen.”

Ben je veilig?
Sinds gisterenmiddag heeft Martine geen contact meer met Mark. “Ik heb nog verschillende appjes gestuurd, die allemaal op één vinkje bleven staan. Vanochtend zag ik dat ze twee vinkjes hadden, maar die waren niet blauw. Toen ik stuurde: ‘Ben je veilig?’, zag ik weer dat het bericht maar één vinkje kreeg.” Martine hoopt vandaag in de loop van de dag meer van Mark te horen.

Enorm verdriet
Niet alleen vrienden, maar ook familieleden zijn wanhopig op zoek naar contact met hun dierbaren. Caribisch Netwerk (NTR) sprak met twee Nederlanders die familie op de eilanden hebben zitten. Student Nataly (26, video bovenaan) spreekt van “een enorm verdriet”. Ze is vooral bang dat haar opa, die in de negentig is, terug is gegaan naar zijn houten huis op Saba. “Je weet het gewoon niet, want je hoort niks. Van niemand. Niemand op dat eiland zegt wat.”

Ergste nacht
Ook de 28-jarige Melvin uit Sint-Maarten maakt zich ernstige zorgen. Hij woont in Amsterdam, maar zijn familie is op het eiland. Hij heeft de hele nacht geen contact met ze gehad. “Het is de ergste nacht in mijn leven. De stilte die ik hoor als ik mijn moeder probeer te bellen, is onverdraaglijk”, zegt hij tegen Caribisch Netwerk.

Volledig verwoest
Ook Chelsea, die in Apeldoorn studeert, voelt zich machteloos. Ze heeft al contact met haar vader en broer gehad, maar haar moeder is nog onbereikbaar, vertelt ze aan RTL Nieuws. Haar vader werkte in een hotel, dat door de orkaan “volledig verwoest” is. Bij haar moeder gaat ze “ervan uit dat ze leeft”. “Ze was thuis toen de orkaan toesloeg. We kunnen niks doen, dus het is echt afwachten.”

‘Je houdt je hart vast’
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) laat vanochtend aan de NOS weten dat het nog niet duidelijk is of er op het Nederlandse deel van Sint-Maarten dodelijke slachtoffers zijn gevallen. “We kunnen er nu nog geen niks zinnigs over zeggen. Je houdt je hart vast als je de schade ziet, maar we weten het nog niet.” Defensie is druk bezig om een beeld te krijgen van de schade. Het vliegveld op het eiland is nog niet bereikbaar. Op het Franse deel van het eiland zijn, voor zover bekend, tot nu toe elf doden gevallen.

Volg de laatste ontwikkelingen omtrent orkaan Irma via ons liveblog.

NIEUWS | INTERVIEW | BUITENLAND | ORKAAN IRMA

Bron: LINDAnieuws / Caribisch Netwerk / RTL Nieuws / ANP / NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer orkaan irma

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser