Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

orkaan irma

Dit overzicht bewijst dat nepnieuws écht vaker opduikt dan je denkt

Dit overzicht bewijst dat nepnieuws écht vaker opduikt dan je denkt

Tussen alle berichtgeving rondom orkaan Irma duiken ook onwaarheden op, zo brengt ‘BuzzFeed‘ aan het licht in een onthullend artikel.

| Tim van Erp

Deze voorbeelden tonen maar weer aan hoe alom aanwezig fake news op social media is.

Lees ook
Verslaggevers roepen op binnen te blijven, maar gaan zelf wél orkaan Irma in

1. Dan Scavino, directeur van social media in het Witte Huis, twitterde een video van het vliegveld in Miami. Die bleek echter gemaakt tijdens een andere storm. Daar werd Scavino later op gewezen, zijn tweet heeft-ie daarop verwijderd.

Scavino fake news

2. Op Facebook dook een livestream op, waarop orkaan Irma live vanuit de lucht te zien zou zijn. Die werd door drie miljoen mensen bekeken, maar bleek toen helemaal niet echt te zijn – nóch afkomstig van NASA, wat wel werd beweerd.

3. Deze video staat wel nog gewoon online. Er wordt beweerd dat het een overstroming in de stad Miami is, maar in werkelijkheid is het de Miami River.

4. Onderstaande foto werd gemaakt tijdens orkaan Rita in 2005, toen talloze Texanen hun huis ontvluchtten. Momenteel wordt-ie volop gedeeld met de mededeling dat mensen uit Florida massaal op de vlucht slaan voor Irma.

5. ‘Sharknado’ blijft tot nu toe beperkt tot een film; in het echte leven gebeurt nog niets dergelijks.

Kun je bovenstaand bericht niet zien? Klik dan hier.

6. Onderstaand advies werd bijna een miljoen keer gedeeld.

Maar wat bleek?

7. Ook wordt er een bericht verspreid dat hotels sinds Katrina verplicht zijn huisdieren onderdak te bieden als hun baasjes die meenemen. Dat is echter niet in de wet opgenomen: alleen geleidehonden móéten met hun eigenaar mee kunnen.

fake news

8. Onderstaande video van een instortend huis werd ook massaal gedeeld. Nieuwssites als Daily Mail namen de berichtgeving over. Het huis in kwestie bevond zich echter niet in Florida of waar dan ook op de route van orkaan Irma; in werkelijkheid stortte de woning in juli in bij een overstroming in Tibet.

fake news

9. Deze foto werd op Twitter gedeeld als beeld van het vliegveld op Sint-Maarten, maar is in werkelijkheid in 2014 gemaakt in Los Cabos, Mexico, toen daar een storm had huisgehouden.

fake news

10. Ook worden er nep-weerberichten verspreid, zo waarschuwde de Amerikaanse weerservice begin deze maand.

11. Ook de volgende video is al veel ouder dan onderstaande tweet doet vermoeden. De beelden werden ook gedeeld door een Amerikaanse weerman, die daar later zijn excuses voor aanbood.

12. Dit weekend dook er een verhaal op van een man die een kogel op orkaan Irma zou hebben afgevuurd, maar zelf stierf nadat die kogel door de wind terug op hem af kwam. Niks van waar.

13. En deze flamingo’s, die in bescherming zouden worden genomen tegen de storm, werden in werkelijkheid al in 1992 op de foto gezet.

Lees ook
Lees hier alle berichten van de afgelopen uren over orkaan Irma

NIEUWS | OPMERKELIJK | LIJSTJE VAN DE DAG | BUITENLAND | ORKAAN IRMA

Bron: BuzzFeed | Foto: GIF uit video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer orkaan irma

Lees dit ook even

Please update your browser