orkaan irma

Britse Caribische eilanden kunnen geen geld uit noodhulppotje krijgen, ze zijn te rijk

Britse Caribische eilanden kunnen geen geld uit noodhulppotje krijgen, ze zijn te rijk

Het kost de Britse overheid nogal wat moeite om hulp te bieden aan de Caribische eilanden die door orkaan Irma zijn getroffen. Het is niet mogelijk een beroep te doen op het geld dat voor hulp is gereserveerd.

| Boris Lemereis

De reden? De eilanden zijn te rijk.

Lees ook
‘Het duurt maanden, misschien wel jaren, voordat Sint-Maarten weer is opgebouwd’

Rijke eilanden
Dat melden diverse Britse media vandaag. In het ‘potje’ voor internationale noodhulp zit omgerekend maar liefst 14,4 miljard euro, maar de wet stelt voorwaarden aan het gebruik ervan. Op papier zijn de zwaar getroffen eilanden zoals Anguilla en de Britse Maagdeneilanden te rijk voor hulp uit deze voorraad geld.

In wet verankerd
Britse media melden dat de beperkende voorwaarden internationaal zijn opgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Ze zijn in de Britse wet verankerd en de regering is daarom gedwongen andere bronnen aan te boren voor het geld dat nodig is voor hulp aan de Britse Caribische eilanden.

Zeker 80 miljoen
Britse functionarissen hebben verzekerd dat niets de regering zal tegenhouden om de eilanden te helpen. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is deze week naar het rampgebied gegaan en er is al voor meer dan zestig miljoen euro aan hulp gestuurd. Gevreesd wordt dat de wederopbouw van de Britse eilanden zeker 800 miljoen euro gaat kosten.

NIEUWS | BUITENLAND | ORKAAN IRMA

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer orkaan irma

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser