nieuws

Oranjevrouwen beginnen EK met overwinning

Oranjevrouwen beginnen EK met overwinning

Dit is het ochtendnieuws van maandag 17 juli: Kamer wil onderzoek naar chemische stof GenX in drinkwater, politie Enschede toont beelden ‘bad trip’ en seizoen 7 ‘Game of Thrones’ van start.

| Martine Schut

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Oranje Leeuwinnen winnen eerste wedstrijd EK

De voetbalvrouwen wonnen gisteren in Utrecht met 1-0 van Noorwegen. Shanice van de Sanden tekende na 64 minuten koppend het eerste en enige doelpunt van de wedstrijd. Nederland speelde aanvallend tegen de Noorse vrouwen. Die instelling leidde tot een levendige openingswedstrijd met veel spanning en kansen voor beide ploegen. Oranje neemt het donderdag in de tweede groepswedstrijd op tegen Denemarken. Op maandag 24 juli staat de ontmoeting met België op het programma.
(ANP)

Kamer wil landelijk onderzoek naar chemische stof GenX

Het ‘AD’, meldde eerder dat GenX in kraanwater in Zuid-Holland zit. GenX wordt gebruikt bij de productie van teflon (stof die onder meer in de anti-aanbaklaag van een pan zit) en wordt geloosd door chemiebedrijf Chemours (foto) in Dordrecht. Het drinkwater is nog gewoon veilig omdat het om lage waarden gaat, stellen toxicologen en drinkwaterbedrijven. Maar Kamerleden van VVD, PVV, CDA, D66, SP, GroenLinks en PvdA zijn er niet gerust op, meldt de krant. Daarom moet in heel Nederland precies in kaart worden gebracht of en hoeveel GenX er in het drinkwater zit.
(AD)

Politie Enschede toont beelden ‘bad trip’

Op de beelden is te zien hoe een onherkenbare man op straat ligt en stuiptrekkingen heeft. Hij was voor agenten niet aanspreekbaar. De man is gisteren per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. ‘Gelukkig waren we er op tijd bij. Het had totaal anders kunnen aflopen’, schrijft de politie op Facebook. Ze wil met de video waarschuwen tegen de gevolgen van drugs. Het bericht kan op veel positieve reacties rekenen, maar er zijn ook gebruikers die vinden dat de politie te ver gaat met het delen van de beelden. ‘Het is onnodig en heeft een hoog sensatiegehalte’, schrijft iemand. ‘De politie hoort ons juist te beschermen’, zegt een ander.
(Tubantia)

Doden en vermisten na vloedgolf in Arizona

Er zijn zeker negen doden gevallen, nadat zij door een vloedgolf waren meegesleurd. Een jongen van dertien wordt nog vermist. Onder de doden zijn vijf kinderen. Het drama speelde zich afgelopen zaterdag af. De slachtoffers bevonden zich op de populaire zwemplek in de East Verde River nabij de Amerikaanse plaats Payson. In Arizona is het een hele tijd erg droog geweest. Sinds enkele dagen regent het flink, en dat leidt tot overstromingen en snel opkomend water. Het nationale weerinstituut heeft een overstromingsalarm afgekondigd tot maandagavond voor bijna heel Arizona.
(ANP)

Verkoop snorfietsen opnieuw gestegen

Er rijden bijna 700000 van deze voertuigen rond waarop je zonder helm mag rijden. Zo blijkt uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC. Met 26.943 verkochte exemplaren en een toename van 15,5 procent ten opzichte van de eerste helft vorig jaar, zit de verkoop van snorfietsen dit jaar wel snor. Behalve in Groningen wordt in elke provincie dit jaar een flinke toename geconstateerd. Limburg heeft de meeste snorfietsen per duizend inwoners.
(ANP)

Seizoen 7 ‘Game of Thrones’ van start

Vandaag start op ‘HBO’ een nieuw seizoen van ‘GoT’ vol intriges. Wat staat er de komende weken te gebeuren in Westeros? Seizoen 7 telt slechts zeven afleveringen, in plaats van de gebruikelijke tien. Klein goedmakertje: de seizoensfinale duurt 81 minuten en is daarmee de langste tot nu toe. En ook aflevering zes is langer dan normaal: 71 minuten. Daarna zal de serie in 2018 afsluiten met een achtste seizoen, dat zal bestaan uit slechts zes afleveringen.
(HBO)

Het ochtendnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door Zonnatura.

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser