Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Opvoedfabels: van borstvoeding val je af, maar niet heus

Opvoedfabels: van borstvoeding val je af, maar niet heus

Hoogleraar Ionica Smeets kreeg tijdens haar zwangerschap (en daarna) te maken met veelvoorkomende opvoedmythes waarbij ze de nodige vraagtekens zette. De Volkskrant schreef er een stuk over. 

| Marloes van Wijnen

‘Van borstvoeding val je af’, ‘een speen is slecht voor je kind’, ‘van luiers wordt je kind niet zindelijk’ en meer van dat soort stellingen. Interessant, dus ook wij belden met Ionica, moeder van twee.

Lees ook
De mythe van E-nummers (ja, ook het ‘duivelse’ E621 komt aan bod)

1. Van borstvoeding val je af
“Je hoort het vooral actrices vaak zeggen. Toen Doutzen na een paar maanden weer in bikini verscheen, zei ze in een interview dat dat kwam door het geven van borstvoeding. Ik was op dat moment toevallig ook net bevallen en gaf al maanden borstvoeding, maar denk je dat ik ook maar een kilo was afgevallen? Nee. Ik ging op onderzoek en stuitte op verschillende studies: een Braziliaans studie beweert van wel, maar een Amerikaans onderzoek spreekt van een fabel. Kortom: het verschilt dus enorm per vrouw.”

2. Van luiers wordt een kind niet zindelijk
“Dat zei iemand van de generatie van mijn ouders tegen me. De reden? De luiers van tegenwoordig absorberen zó goed, dat kinderen niet meer rondlopen met natte billen en daarom ook minder snel op het potje zullen gaan zitten. Ja, kinderen zijn tegenwoordig minder snel zindelijk, maar dat komt niet door de luiers. Dat blijkt uit een experiment, waarbij ouders van een tweeling hun ene kind een katoenen luier aandeden en hun andere kind een gewone luier. Je raadt het al: de kinderen werden tegelijkertijd zindelijk.”

Lees ook
Snurk-expert Tielemans: ‘Dat je op je zij moet liggen is een fabel’

3. De derde zal wel wéér een meisje zijn
“Toen ik dit fenomeen onder de loep nam, stuitte ik op verschillende websites die beweren dat sommige standjes een meisje of een jongen verwekken. Daar moet ik dan stiekem wel om lachen. De statistieken wijzen echter uit dat de kans op een meisje niet groter is als je er al twee hebt. Hetzelfde geldt voor een jongen. Wat ik wel verbazingwekkend vind, is dat ouders met een jongen én een meisje minder snel een derde kind nemen dan ouders met twee meisjes of twee jongens. Zou er bij deze vaders en moeder dan toch nog ergens hoop zijn op een kind van het andere geslacht?”

4. Een speen is slecht voor je kind
“Dat een speen scheve tanden tot gevolg kan hebben, is waar. Wat ik ben gaan uitzoeken, is wanneer je eigenlijk het beste kan stoppen met het geven van een speen. Spenen is minder slecht dan duimen, daarom benadrukken studies dat je absoluut niet te vroeg moet stoppen met het geven van een speen: je wil namelijk niet dat je kind dan alsnog gaat duimen. Dat gebeurt ongeveer tot een leeftijd van twee jaar. Tot die tijd is het dus slim om die speen gewoon lekker in te laten. Maar wacht na zijn of haar tweede verjaardag niet te lang: daarna kan het de tandjes schaden.”

5. Luizenzakken houdt de verspreiding van hoofdluis tegen
“Dat is dus echt de grootste fabel ooit. Luizenzakken hebben echt totaal geen zin. Zo springen luizen negen van de tien keer over van huid tot huid. Een luis die op kleding – zoals een jas – terecht komt, gaat heel snel dood. Dat betekent ook dat het uitkoken van knuffels, jassen, tassen en kleren totaal geen zin heeft: de luizen die je aantreft op deze spullen, zullen geen jeuk meer veroorzaken.”

Ionica Smeets (foto door Samuel van Leeuwen):
Ionica Smeets

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws / Ionica Smeets | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser