Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

opmerkelijk

Trouwen met een crimineel: wat bezielt deze vrouwen?

Trouwen met een crimineel: wat bezielt deze vrouwen?

De 80-jarige Amerikaanse massamoordenaar Charles Manson gaat trouwen met een pas 26-jarige vrouw. Wij belden Bas de Koning van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie met de vraag waarom vrouwen in hemelsnaam met foute mannen als Charles willen trouwen.

| Justine Wouterson

De Koning wees ons op een artikel uit 2011 uit Psychologie Magazine, Verliefd op een crimineel, waarin in zeven punten haarfijn wordt uitgelegd wat vrouwen aantrekt in gedetineerden.

1. Herhaling van het verleden
Het is een feit dat veel vrouwen die een relatie hebben met een criminele man in hun verleden zelf in aanraking zijn gekomen met geweld, verwaarlozing of criminaliteit en weinig liefde en aandacht kregen. Hun relatie is een herhaling van wat ze kennen, zo is te lezen in het artikel.

2. Hij geeft haar identiteit
Sommige vrouwen hebben weinig eigenwaarde en denken dat de status van een (bekende) crimineel dat verandert. Een belangrijke crimineel is immers niet zomaar iemand, aldus Sybille Labrijn, psychologe en pro justitia rapporteur. Sommige vrouwen vinden het stoer, zo’n man die weet wat hij wil en desnoods over lijken gaat. Daar kun je identiteit aan ontlenen.

3. Aanbidding voor datgene dat ze zelf niet durven
Er kan ook sprake zijn van een zekere aanbidding of waardering. Vrouwen bewonderen de crimineel omdat hij iets doet of heeft gedaan wat zij zelf nooit zouden durven. Het is aantrekkelijk dat hij zich boven de wet stelt en lak heeft aan alles en iedereen, het compenseert het weinige zelfvertrouwen van de vrouw, zo vertelt Labrijn.

4. Een crimineel blijft je ‘eeuwig’ trouw
Vrouwen met verlatingsangst blijken vaak te denken dat als zij hem zijn fouten vergeeft, hij haar ook haar onvolkomenheden zal vergeven. Omdat zij degene is die hem steunt terwijl de rest van de wereld hem laat vallen, zal hij uit dankbaarheid bij haar blijven. Ok het feit dat hij achter slot en grendel zit, is aantrekkelijk. Hij is van haar en haar alleen.

5. Hij is misdadig charmant
Criminelen kunnen erg charmant zijn. Mannen met een hoge mate van psychopathie – een onderontwikkeld geweten, nauwelijks schuldbesef of berouw – hebben op cognitief niveau meestal wel een zeker empathisch vermogen. Ze zijn heel goed in staat zichzelf te presenteren, meelevend te zijn, de ander complimentjes te geven, te laten weten dat hij er voor de ander zal zijn of dat ze bij elkaar horen, zo schrijft Psychologie Magazine.

6. ‘Zoiets zou hij nooit doen’
Hoewel de meeste vrouwen willen weten met wie ze te maken hebben, willen sommige vrouwen absoluut niet weten waarom de gedetineerde veroordeeld is. Ook kan het zijn dat zij heilig gelooft in zijn onschuld. Een crimineel kan vaak als de beste liegen en alles in zijn voordeel uitleggen.

7. Zij wil hem redden
Het gevoel iemand te kunnen redden van slecht gedrag is ook iets dat veel vrouwen herkennen. Daarnaast kunnen vrouwen kicken op de macht die zij hierdoor krijgen: ze maken iemand afhankelijk van zichzelf. Ook geeft het willen redden van iemand glans aan hun ego.

Tien jaar in de ban van Manson
In het geval van de 26-jarige Afton Burton lijkt het te gaan om het geloof in zijn onschuld. Burton, die Charles Manson al bijna tien jaar kent, beheert enkele websites over de moordenaar, die zijn gericht op het aantonen van zijn onschuld.

Levenslang voor zeven moorden
Manson zit een levenslange gevangenisstraf uit. De cultleider gaf in 1969 zijn volgelingen opdracht mensen te vermoorden om zo een rassenoorlog te ontketenen tussen blank en zwart. Zeven mensen werden op gruwelijke wijze omgebracht. Een van hen was actrice Sharon Tate. De vrouw van regisseur Roman Polanski was op dat moment acht maanden zwanger.

NIEUWS | BEKEND | OPMERKELIJK

Bron: Psychologie Magazine | Foto: Twitter

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer opmerkelijk

Lees dit ook even

Please update your browser