Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Waarom er ophef is ontstaan over Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg

Waarom er ophef is ontstaan over Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg (49), topvrouw bij Facebook, ligt onder vuur. Ze zou een medewerker de opdracht hebben gegeven om onderzoek te doen naar de financiële belangen van Facebook-criticus George Soros (88).

| Elisa Heisen

Dat meldt The New York Times op basis van drie anonieme bronnen binnen het bedrijf.

Financieel profiteren

Volgens de krant deed ze dat nadat Soros in een toespraak kritiek had geleverd op Facebook en Google. Hij noemde de bedrijven “een gevaar voor de samenleving” en riep op tot het reguleren van de tech-industrie. Kort na zijn toespraak zou Sandberg per e-mail aan een top-medewerker gevraagd hebben om informatie over Soros te verzamelen. Ze wilde weten waarom hij zo kritisch was en of hij mogelijk financieel kon profiteren van zijn aanval op Facebook.

Critici zwartmaken

Maar dat is niet het enige. Eerder deze maand werd al bekend dat Facebook het pr-bureau Definers Public Affairs had ingehuurd om critici, waaronder wellicht ook Soros, zwart te maken. Sandberg zei in eerste instantie dat ze niet kon herinneren dat ze met het pr-bureau had samengewerkt, maar kwam daar later op terug. Ze gaf uiteindelijk toe dat het pr-bedrijf wel degelijk was genoemd in e-mails die naar haar werden verstuurd. Daarna verbrak Facebook de samenwerking met het bedrijf.

Sheryl Sandberg

Sandberg werkt al tien jaar bij Facebook en wordt gezien als een groot talent. Ze studeerde magna cum laude (‘met groot lof’) af aan de Harvard-universiteit en was op haar 27ste stafchef van Larry Summers, minister van Financiën toen Bill Clinton nog president van de Verenigde Staten was. Ze werkte jaren bij Google en stapte uiteindelijk over naar Facebook. Daar is het haar gelukt om het sociale netwerk winstgevend te maken.

Lees ook
Facebook ontdekt beveiligingslek: vijftig miljoen accounts getroffen

George Soros

George Soros is een Hongaars-Amerikaans zakenman en publicist. Hij verwierf in de jaren negentig een enorm vermogen met beursspeculaties. Hij gebruikt zijn geld voor het realiseren van zijn filosofische en politieke idealen en is vaak het doelwit van antisemitische aanvallen, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Ook in zijn geboorteland Hongarije wordt hij herhaaldelijk aangevallen door de premier.

NIEUWS | ACHTERGROND | TECH

Bron: The New York Times/De Morgen/NRC/Bright | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser