nieuws

Ophef over Boekenweekthema 'De moeder de vrouw': 'In dit tijdperk zo’n thema kiezen?'

Ophef over Boekenweekthema 'De moeder de vrouw': 'In dit tijdperk zo’n thema kiezen?'

Ondanks dat het Boekenweek-thema ‘De moeder de vrouw’ is, heeft de CPNB – de organisator van de Boekenweek – ervoor gekozen om niet daadwerkelijk een vrouw iets te laten schrijven. Iets wat bij veel schrijvers in het verkeerde keelgat is geschoten.

| Martine Schut

Bijna driehonderd schrijvers, dichters, uitgevers en critici zijn boos en daarom in de pen geklommen.

Lees ook
Jan Siebelink (80) schrijft Boekenweekgeschenk: ‘Ik ervaar het als enorme eer’

Verschil tussen man en vrouw

In een open brief in NRC en de Belgische krant De Morgen verwijten zij de organisatie dat deze genderongelijkheid in het vak bevestigt en in stand houdt. De ondertekenaars van de brief – onder wie A.F.Th. van der Heijden en Saskia Noort – vragen zich af waarom de CPNB koos voor een thema waarin de vrouw wordt geïdentificeerd met de moeder en niet met bijvoorbeeld de huisarts of de postbode?

Bedroevend

Ook is er kritiek op de keuze voor de auteurs van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay, Jan Siebelink en Murat Isik. ‘In twintig jaar tijd mochten slechts vier vrouwelijke auteurs een Boekenweekgeschenk schrijven. Het is bedroevend dat er anno 2018 nog altijd beargumenteerd dient te worden waarom vrouwen ook graag iets zouden willen en kunnen zeggen, ook als het om vrouwen gaat’, zo staat geschreven in de brief.

Voorstel

De auteurs stellen voor dat de CPNB naast het geschenk en essay gratis een bundel aanbiedt waarin vrouwen en mannen aan het woord komen over moeders en moederschap.

Thema onderschat

De CPNB was zich van geen kwaad bewust en snapt niet veel van de ophef. “Dit hebben we totaal niet zien aankomen”, zegt adjunct-directeur Esther Scholten, die het thema ruim een jaar geleden bedacht in de Volkskrant. “Ik denk dat wij de verwoording van het thema onderschat hebben. Het thema is de moeder. We wilden de veelkantigheid van het moederschap laten zien. ‘De moeder de vrouw’ uit het gedicht van Nijhoff vonden we een mooie literaire verwijzing. We dachten dat het duidelijk zou zijn. Maar allerlei discussies zijn door elkaar heen gaan lopen. Wij overwegen wat we kunnen doen om aan de kwestie een positieve wending te geven”, zo zegt Scholten.

NIEUWS

Bron: NRC Handelsblad | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser