nieuws

Ophef in Zweden: 37 vrouwen ongewenst zwanger na gebruik van anticonceptie-app

Ophef in Zweden: 37 vrouwen ongewenst zwanger na gebruik van anticonceptie-app

In Zweden zijn 37 vrouwen die een app gebruikten om te zien wanneer ze vruchtbaar waren, tóch zwanger geraakt. En dat terwijl de Zweedse app ‘Natural Cycles’ aangaf dat ze niet vruchtbaar waren in die periode.

| Yara Mureau

Dat bleek niet helemaal (of zeg maar gerust: helemaal niet) waar te zijn.

Lees ook
De pil gaat de prullenbak in: deze anticonceptie-app wint massaal terrein

‘Natural Cycles’
Het Södersjukhuset, het ziekenhuis in Stockholm, heeft een klacht ingediend tegen de app Natural Cycles. In een verklaring zegt Natural Cycles niet verrast te zijn. Ruim een half miljoen mensen in 160 landen gebruiken de app, die werkt op basis van het dagelijks meten van je lichaamstemperatuur. Volgens een woordvoerder van de app bieden anticonceptiemiddelen ook niet honderd procent garantie en is de app in 93 procent van de gevallen wél betrouwbaar. De makers geven aan dat ze het intern gaan onderzoeken.

Experts
Waar het voor veel vrouwen misschien ook wél helpt, trekken experts in twijfel of de app wel als anticonceptiemiddel kan dienen. Eerder spraken wij gynaecoloog en hoogleraar Dick Schoot. Ook hij betwijfelt of Natural Cycles een goed alternatief is van anticonceptiemiddelen. “Ze baseren alles op temperatuurmetingen, terwijl die heel onbetrouwbaar zijn wanneer ze niet elke keer op hetzelfde moment van de dag, op dezelfde manier gedaan worden.” Vooral jonge vrouwen lopen zo het risico niet goed beschermd te zijn. “Bij hen is de menstruatie vaak nog niet zo regelmatig, waardoor het al helemaal niet goed te meten is wanneer ze vruchtbaar zijn.” En ook onze lezers twijfelen aan een anticonceptie-app. Zo raakten verschillende lezers alsnog zwanger.

Lees ook
Is de anticonceptie-app betrouwbaar? Deze gynaecoloog betwijfelt het

Dit is hoe de app Natural Cycles werkt. Meer video’s? Meld je aan bij LINDA.tv voor meer video’s en originele LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | MEEPRATEN | BUITENLAND

Bron: The Guardian | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser