nieuws

Flevoland laat 980 edelherten in Oostvaardersplassen doodschieten

Flevoland laat 980 edelherten in Oostvaardersplassen doodschieten

Flevoland laat zo snel mogelijk 980 edelherten in de Oostvaardersplassen doodschieten. Ongeveer 180 konikpaarden verhuizen naar een ander gebied in Europa.

| Yara Mureau

Er blijven dan nog 1100 andere grote grazers over, die samen in een kleiner gebied moeten leven.

Urenlang debat

Dit besluit hebben Provinciale Staten van Flevoland woensdagavond na een urenlang debat genomen. Staatsbosbeheer moet met een plan komen hoe het grootschalige afschot het best kan plaatsvinden. Een meerderheid van de twaalf politieke fracties in de Staten was het met dit plan eens.

Advies

Het advies kwam nadat afgelopen winter duizenden grazers bezweken. Demonstraties en protesten waren het gevolg. Dat mag nooit meer gebeuren, vinden alle Flevolandse politici. Flevoland wil de edelherten liever verhuizen naar een andere plek, maar dat lijkt niet te lukken. Er is haast om voor de winter klaar te zijn.

Grote grazers

Begin april werd bekend dat bijna drieduizend grote grazers, meer dan de helft van de totale kudde, de winter niet hebben overleefd. Het voorval leidde een tijd lang tot maatschappelijke onrust. Zo vonden dierenliefhebbers dat de grote grazers bij moesten worden gevoerd, terwijl de gemeente en Staatsbosbeheer dit afraadden om de natuur zijn gang te laten gaan.

Lees ook
Dierenorganisaties: ‘Geef grazers Oostvaardersplassen meer ruimte’

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS

Bron: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser