Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Techniek waarmee onvruchtbare vrouwen zwanger kunnen raken heeft grote stap gemaakt

Techniek waarmee onvruchtbare vrouwen zwanger kunnen raken heeft grote stap gemaakt

Wetenschappers zijn weer iets wijzer over de techniek die onvruchtbare vrouwen in de toekomst alsnog zwanger moet kunnen maken. Daarvoor moeten ze eicellen van stamcellen maken, en dat is hen nu bíjna gelukt.

| Marloes van Wijnen

Een Japans team is er namelijk in geslaagd menselijke stamcellen te kweken tot een voorstadium van eicellen.

Nog één stap te gaan

“Ze hebben vroege kiemcellen bijna tot de allerlaatste stap van eicelontwikkeling gebracht in het lab”, legt hoogleraar voortplantingsbiologie Sjoerd Repping (AMC) uit in het radioprogramma Nieuws en Co op NPO Radio 1. “Maar het zijn dus nog niet eicellen die je kunt bevruchten.”

Snelle ontwikkelingen

Toch is het een grote stap in de goede richting, want het gaat om een enorm ingewikkeld proces. “Ik verbaas me iedere keer weer hoe snel de ontwikkelingen gaan”, aldus Repping. “Die onderzoekers in Japan zijn echt al heel ver om deze cellen van de mens te maken.” Bij muizen is het namelijk al wel gelukt.

Genetisch eigen kind

Repping is er dan ook zeker van dat het uiteindelijk in de toekomst ook voor de mens gaat lukken. En dat is voor vele onvruchtbare vrouwen fantastisch nieuws. “Die vrouwen kunnen dan toch nog zwanger worden van een kind dat genetisch gezien van henzelf afkomstig is.”

Luister hier het hele fragment van Nieuws en Co met hoogleraar Repping terug.

Lees ook
Esther werd onvruchtbaar verklaard, maar kreeg na acht jaar tóch een zoon

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | LIJF & LEDEN

Bron: Nieuws en Co, NPO Radio 1 | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser