Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Ongehuwde ouders die uit elkaar gaan moeten ouderschapsplan opstellen'

'Ongehuwde ouders die uit elkaar gaan moeten ouderschapsplan opstellen'

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat steeds meer ongehuwde ouders uit elkaar gaan. Maar veel ongehuwde ouders weten niet hoe ze het ouderschap hierna het beste kunnen regelen.

| Denise Mulder

Zo weten zij vaak niet dat ze verplicht een ouderschapsplan op moeten stellen.

Lees ook:
Berry (64) helpt gescheiden mensen de ellende achter zich te laten

Verplicht ouderschapsplan

Laura Kistemaker (36) is oprichter van Uitelkaar.nl, een website die ouders de mogelijkheid biedt om een ouderschapsplan op te stellen. Ze krijgt veel vragen van ongehuwde ouders die uit elkaar gaan. ”Wat veel ongehuwde ouders niet weten is dat het verplicht is om een ouderschapsplan op te stellen als je een kind hebt onder de achttien jaar”, vertelt Laura aan LINDAnieuws.

Afspraken

Een ouderschapsplan is een document dat je samen opstelt als je uit elkaar gaat. Hier staan alle afspraken in omtrent het ouderschap. Denk hierbij aan afspraken over zorg, opvoeding en kosten. Bij getrouwde stellen helpt een advocaat of mediator je hiermee. Als je ongehuwd bent, moet je hier zelf achteraan.

Neem een ouderschapsplan serieus

Laura heeft een aantal belangrijke tips voor het regelen van praktische zaken als ongehuwde ouder. ”Stel een ouderschapsplan op en neem dat echt serieus. Niemand checkt of je er eentje hebt opgesteld, maar als er problemen zijn, vraagt de rechter wel waar de afspraken genoteerd staan. Ga dus samen in gesprek, ook al is dat moeilijk.”

Betrek je kind erbij

”Betrek ook het kind of de kinderen erbij. Het ligt er natuurlijk aan hoe oud je kind is, maar luister naar hun wensen en leg ze ook uit als iets niet kan. Wanneer het plan is opgesteld, houd deze up-to date. Maak ook afspraken wanneer je de afspraken weer gaat veranderen. Kom bijvoorbeeld ieder half jaar samen.”

Verjaardagen

De grootste misvatting zijn volgens Laura zijn afspraken omtrent verjaardagen of feestdagen. Waar gaat het kind naartoe? ”Vaak denken ouders: dat regel ik later wel. Maar dit zijn vaak dingen die emotioneel en heel belangrijk zijn. Daar ontstaan vaak spanningen.”

Belang van de kinderen

Wat Laura vooral wil meegeven, is dat het maken van duidelijke afspraken belangrijk is voor je kinderen. Je moet daarbij ook het belang van je kinderen voorop zetten. ”Neem je kinderen serieus.”

NIEUWS | INTERVIEW | MEEPRATEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Laura Kistemaker

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

isa isaisa isa

Ik heb deze kop op verschillende plaatsevoorbij zien komen, maar als je niet getrouwd bent, kan je ook niet scheiden. Dan ga je uit elkaar.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser