nieuws

Onderzoek: een uurtje slaaptekort kan je al ziek maken

Onderzoek: een uurtje slaaptekort kan je al ziek maken

Een uurtje te weinig slaap kan al voor problemen zorgen. Dat blijkt uit recent onderzoek van de School of Medicine aan de Universiteit van Washington .

| Malu Pesulima

De reden? Slecht slapen kan processen in lichaamscellen die deel uitmaken van het immuunsysteem verstoren.

Lees ook
Airbnb op z’n Airbnbest: 9 x dit zijn de beste slaapplaatsen ter wereld

Tweelingen
De onderzoekers volgden twee weken lang elf eeneiige tweelingen. De één moest zeven uur per nacht slapen, de ander zes uur. Wat bleek: het immuunsysteem van degene die minder sliep, was minder actief dan dat van de ander. Er werden minder eiwitten aangemaakt, waardoor de kans om ziek of verkouden te worden toenam.

Spier- en hoofdpijn
Neuroloog Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum kan zich wel in het onderzoek vinden: “Je kunt allerlei gezondheidsklachten krijgen als je te weinig slaapt”, vertelt hij tegen RTL Nieuws. “Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat er bij weinig slaap in het immuunsysteem ontstekingseiwitten worden gevormd. Dat verklaart waarom je ook pijn in je lichaam kunt voelen, zoals spier- of hoofdpijn.”

Leeftijd
Hoeveel slaap je dan echt nodig hebt? Dat is volgens Hamburger afhankelijk van je leeftijd: “Veel ouders weten niet dat kinderen in de basisschoolleeftijd tien tot twaalf uur slaap nodig hebben. Op de middelbare school is dat negen tot elf uur. Pas na je 25ste wordt dat zeven tot acht uur, maar dat is afhankelijk van je levensstijl en wat voor type mens je bent.”

NIEUWS | GEZOND

Bron: RTL Nieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser