Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Onderzoek: hoe gemengder de school, hoe láger de Cito-resultaten

Onderzoek: hoe gemengder de school, hoe láger de Cito-resultaten

Gemengde scholen behalen lagere scores op de eindtoets in groep acht, dan witte en zwarte scholen. Dat blijkt uit onderzoek van ‘RTL Nieuws‘.

| Merel Boudrie

Uit de analyse blijkt: hoe gemengder de school, hoe lager de gemiddelde score. En dat is opmerkelijk.

Lees ook
Leraar reageert zelf op boze tweet van Thierry Baudet over zijn schoolopdracht

Scores
Aangezien vaak wordt aangenomen dat zwarte scholen – met relatief veel leerlingen met een migratieachtergrond – slechter presteren, is de uitkomst opvallend. Voor het onderzoek zijn eindtoetsresultaten van de afgelopen drie jaren met elkaar vergeleken. Gemengde scholen scoren gemiddeld 0,6 punten lager dan witte scholen, de scores van witte en zwarte scholen zijn vergelijkbaar, blijkt uit het onderzoek.

Heroverweging
Hoewel de verschillen klein lijken, kan de score wel degelijk gevolgen hebben voor leerlingen: daardoor kan namelijk een heroverweging van het schooladvies plaatsvinden. Is het advies van school lager dan de einduitslag van Cito, dan moet de school zijn eigen advies heroverwegen. Zo zou een leerling met vmbo-advies tóch nog naar havo kunnen. Vanwege de lagere gemiddelde scores is die kans op gemengde scholen dus kleiner.

Lees het hele onderzoek van RTL Nieuws hier.

NIEUWS

Bron: RTL Nieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser