Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Onderwijs

Rekentoets gaat tóch weer meetellen voor diploma

Rekentoets gaat tóch weer meetellen voor diploma

Leerlingen op de middelbare school moeten volgend jaar weer hun best doen op een rekentoets om te slagen voor hun eindexamen.

| Elisa Heisen

Scholen mogen die toets wel zelf maken.

Rekentoets

Om het rekenniveau van scholieren op te krikken, werd vijf jaar geleden een landelijke rekentoets ingevoerd. Vwo’ers moesten minstens een vijf halen om te kunnen slagen. De ‘afrekentoets’, zoals hij al gauw door het leven ging, sneuvelde na felle kritiek.

Schoolexamen

Scholen moeten voortaan een rekentoets opnemen in het zogenoemde schoolexamen, schrijven verantwoordelijk ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven. Dat examen bepaalt samen met het centraal eindexamen of een scholier een diploma krijgt. Voor de nieuwe schooltoets moet een scholier minstens een vier halen om te kunnen slagen. Wie volgend jaar al eindexamen doet, krijgt nog niet met de nieuwe schooltoets te maken. Datzelfde geldt voor mbo’ers die al aan hun opleiding zijn begonnen.

Zelf bepalen

Scholen kunnen kiezen voor één toets, een reeks toetsen of een andere manier om de rekenvaardigheid van hun leerlingen te beoordelen. Scholen die nog geen eigen toets hebben, kunnen de ‘oude’ nog blijven gebruiken. Ook de nieuwe opzet is niet definitief. Er wordt gewerkt aan nieuwe richtlijnen voor wat leerlingen moeten kennen en kunnen. Mogelijk gaat daardoor ook het rekenonderwijs weer op de schop.

‘Afrekentoets 2.0’

De Tweede Kamer moet zich nog over de plannen buigen, maar regeringspartijen CDA en D66 zien er al niets in. D66-Kamerlid Paul van Meenen is “teleurgesteld” en spreekt van “een afrekentoets 2.0”. “Zo komen we er niet met beter rekenen. Dit gaat te veel over toetsen en te weinig over beter onderwijs.” CDA’er Michel Rog vindt het “jammer dat de minister blijft hangen in de groef dat er een toets moet komen”. Ook hij hamert op “beter rekenonderwijs, in plaats van de rekentoets als zaligmakend te zien.”

Lees ook
Raad van State trekt rekentoets in twijfel

NIEUWS | ONDERWIJS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Onderwijs

Lees dit ook even

Please update your browser