Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Omstreden 'adoptieshow' toont in emotionele aflevering hoe Lewis (6) adoptieouders krijgt

Omstreden 'adoptieshow' toont in emotionele aflevering hoe Lewis (6) adoptieouders krijgt

In het Britse tv-programma ‘Finding Me a familiy’ mogen kinderen ‘speeddaten’ met hun potentiële adoptieouders. Hoewel de meningen over het programma verdeeld zijn, betekent het voor Lewis een nieuw begin.

| Raounak Khaddari

De zesjarige jongen zal nog voor kerst intrekken bij zijn ‘nieuwe’ ouders.

Lees ook
Hartverscheurend: Alicia (13) wacht al acht jaar op plekje in pleeggezin

Pleegouders
Omdat Lewis’ ouders niet voor hem kunnen zorgen, werd hij samen met zijn broertje en zusje bij een pleeggezin geplaatst. Maar omdat niet veel gezinnen drie kinderen tegelijk in huis willen nemen, werd Lewis overgeplaatst naar een ander pleeggezin en gescheiden van zijn broertje en zusje. Door mee te doen aan de adoptieshow, hoopte de jongen op een permanent onderkomen.

Het format
Aan het Britse tv-programma doen tien kinderen en dertien gescreende potentiële adoptieouders mee. Door het organiseren van verschillende activiteiten, die allemaal worden gefilmd en uitgezonden op nationale televisie, wordt gekeken of er een ‘klik’ is tussen het kind en de ouders.

Niet droog
Bij de zesjarige Lewis en zijn adoptieouders Chris en Sharon bleek die klik er te zijn. Gisteren kon heel Groot-Brittannië daarom zien hoe de drie elkaar beetje bij beetje beter leerden kennen en uiteindelijk ervoor kozen om voor adoptie te gaan. Op Twitter lieten kijkers weten dat ze het niet droog hielden en meeleefden met de deelnemertjes.

Lewis met zijn nieuwe ouders:

Lewis met nieuwe ouders

Negatief
Hoewel het tv-programma voor Lewis positief heeft uitgepakt, is er veel te doen op het format en de manier waarop kwetsbare kinderen worden ingezet. Volgens kijkers is het programma juist ontzettend oppervlakkig en kijkt het helemaal niet naar de emotionele effecten op de langere termijn. Ook is er commentaar dat kinderen worden ingezet als ruilmiddel en dat zo’n ‘speeddate’ hun zelfvertrouwen zou aantasten.

‘Feestje’
Volgens Daily Mail is de trend van het organiseren van zogenaamde ‘adoptiefeestjes’ overgewaaid vanuit de VS. Nu wordt er naar verluidt elke twee weken wel een soortgelijke adoptiedag georganiseerd in de Groot-Brittannië. Eerder maakte Zembla een tv-programma over de inhumane manier waarop er met kinderen die op zoek zijn naar adoptieouders wordt omgegaan.

VIDEO'S | NIEUWS

Bron: DailyMail | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser