Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

OM eist taak- en celstraffen voor verdachten anti-Zwarte Piet-blokkade

OM eist taak- en celstraffen voor verdachten anti-Zwarte Piet-blokkade

Tegen de 34 Friezen die de A7 tijdens de sinterklaasintocht vorig jaar blokkeerden, zijn cel- en taakstraffen geëist. De straffen variëren van taakstraffen tot een maandenlange celstraf.

| Stijn de Vries

Vorig jaar wilden de blokkeerders een demonstratie tegenhouden van anti-Zwarte Piet-activisten, die onderweg waren naar de intocht in Dokkum.

Celstraf

De vermoedelijke initiatiefnemer van de anti-Zwarte Piet-blokkade, Jenny D., kreeg 240 uur taakstraf en 3 maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich geëist. Dat maakte de officier van justitie bekend. De meeste verdachten konden rekenen op een taakstraf van 120 uur. Mensen die een grotere rol hadden gespeeld tijdens de blokkade, kregen een eis van 150 uur taakstraf.

‘Beangstigend en bedreigend’

De tientallen Friezen worden ervan verdacht drie bussen met anti-Zwarte Piet-activisten vorig jaar te hebben stilgezet. Dit deden ze om de demonstratie tijdens de sinterklaasintocht in Dokkum te belemmeren. De 34 Friezen beroepen zich op de vrijheid van meningsuiting, maar dat mocht niet baten. Ze blokkeerden volgens de officier van justitie namelijk de mening van anderen. De officier vond de blokkade intimiderend, beangstigend en bedreigend. Het is nog niet bekend wanneer er uitspraak wordt gedaan. Daar staat normaal gesproken twee weken voor, maar naar verwachting zal dit langer duren.

Lees ook
OM begint een strafrechtelijk onderzoek naar blokkade demonstranten Zwarte Piet

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser