Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Om deze reden luisteren gratis game-apps gewoon met je mee

Om deze reden luisteren gratis game-apps gewoon met je mee

Wist je dat de ontwikkelaars van gratis apps via je telefoon met je meeluisteren? Het blijkt nog je eigen schuld te zijn ook. Dat wordt voortaan drie keer nadenken bij het downloaden van een app.

| Pim Prins

Volkskrant-columnist Bard van de Weijer legt in zijn column uit hoe het zit.

Lees ook
Maken smartphones je relatie kapot? ‘Slaapkamer verboden terrein’

Bedrog
Volgens Van De Weijer is het oplichting en bedrog. Zodra je een spelletje speelt en de app opstart, begint de microfoon van je mobiel met luisteren. Eén zorg minder: de microfoon luistert niet per se naar wat je bespreekt met jan en alleman, maar wel ‘naar wat er uit de speakers van de televisie komt,’ aldus Bard.

‘Gezellig’
‘Door te luisteren naar de commercials die voorbijkomen krijgt de gamer op basis daarvan op maat gesneden advertenties voorgeschoteld,’ legt de columnist uit. Toch blijft het niet altijd bij alleen televisiecommercials. ‘Sommige van deze apps (er zijn er naar schatting een stuk of duizend) blijken ook te luistervinken als de telefoon in de broekzak zit. Een enkele game voor kinderen spioneert ook. Gezellig.’ Welke games dit zijn, geeft Bard niet prijs.

Lees ook
Telefoongek Jan-Willem wordt geconfronteerd: ‘Je bent geen leuker mens geworden’

Eigen schuld
Het meeluisteren is eigenlijk een gevalletje eigen schuld, dikke bult. Bard legt uit: ‘U downloadt de game, start hem op, waarna de vraag verschijnt: mag ik uw microfoon gebruiken? U zegt ja, want u wilt nu weleens dat spel spelen. En dat is het dan.’ Door op ‘ja’ te klikken geef je dus toestemming aan de programmeurs om mee te luisteren.

En nu?
Je moet de app-ontwikkelaars om de tuin leiden, volgens Van De Weijer. ‘Hoe? Heel eenvoudig: leg de telefoon geregeld een nachtje naast de tv terwijl het diepkunstzinnige kanaal Arte op staat. Kijken wat voor advertenties ze daarbij verzinnen. En daarna de toegang tot microfoon en gps voor bijna alle apps uitschakelen.’

De hele column van Bart lees je hier

NIEUWS | BUITENLAND | TECH

Bron: Volkskrant | Foto: Giphy

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser