nieuws

Door deze oliebehandeling heb je meer kans op een zwangerschap

Door deze oliebehandeling heb je meer kans op een zwangerschap

Uit het onderzoek van het VUmc dat vandaag gepubliceerd is, blijkt dat het spoelen van de eileiders met papaverzaadolie effectiever is dan IVF.

| Charlotte Sun

Daarnaast zou de behandeling minder zwaar en goedkoper zijn, meldt het Algemeen Daglad.

Lees ook
‘Dit is hoe ik als man verschillende mislukte ivf-pogingen heb ervaren’

Het onderzoek
Ruim 1.100 vrouwen die moeilijk zwanger konden worden, deden mee met het onderzoek. De ene helft van de vrouwen kreeg een middel op waterbasis toegediend, de andere helft papaverzaadolie, door middel van een katheter.

Resultaten
De resultaten
liegen er niet om: bij de vrouwen waar de eileiders werden gespoeld met papaverzaadolie, was 40 procent binnen een half jaar zwanger. Dit was 29 procent bij de vrouwen die het andere middel – waardoor slijmproppen en dode cellen worden opgeruimd – kregen toegediend.

IVF vs. de spoel-methode
De gemiddelde IVF-behandeling kost zo’n 3.000 euro, terwijl de spoelmethode rond de 150 euro kost. Daarnaast duurt de methode veel minder lang dan IVF: in plaats van meerdere hormoonbehandelingen, ben je met één behandeling van een kwartier al klaar. Het oliemiddeltje kan wel één minuut voor hevige menstruatiepijn zorgen op het moment dat het de baarmoeder en eileiders bereikt.

Verder onderzoek
Hoe het komt dat de papaverzaadolie zorgt voor een betere innesteling van de eitjes in de baarmoeder, moet nog worden uitgezocht in een vervolgstudie. Hoogleraar gynaecologie Ben Willem Mol, die zelf ter wereld is gekomen nadat zijn moeder in verwachting raakte na de oliemethode, is in ieder geval blij met het eerste bewijs: “Het geeft wel te denken dat het 51 jaar moet duren voor je je eigen conceptie hebt bewezen.”

NIEUWS | GEZOND

Bron: AD.nl | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser