nieuws

Noord-Korea dreigt opnieuw met nucleaire aanvallen Verenigde Staten en Japan

Noord-Korea dreigt opnieuw met nucleaire aanvallen Verenigde Staten en Japan

Noord-Korea dreigt opnieuw met aanvallen op Japan en de VS. De regering van het land liet onder meer weten dat de vier hoofdeilanden van Japan ‘met een kernbom tot zinken moeten worden gebracht’.

| Boris Lemereis

Het land reageerde op de nieuwe sancties die deze week zijn goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad.

Lees ook
VN-veiligheidsraad legt Noord-Korea nieuwe sancties op

Hulpmiddel van het kwaad
Het comité dat gaat over de externe betrekkingen van Pyongyang riep onder meer op tot de ontbinding van de Veiligheidsraad. Dat internationale orgaan zou een “hulpmiddel van het kwaad zijn” en zijn samengesteld uit landen die op de loonlijst van aartsvijand VS staan.

Kernbom
Japan werd niet bepaald ontzien in de verklaring die via staatspersbureau KCNA werd verspreid. “De vier eilanden van de archipel zouden tot zinken moeten worden gebracht met de kernbom van Juche”, aldus het comité. Juche is de staatsideologie van Noord-Korea.

Extreem provocatief
Pyongyang verweet Tokio ook nooit excuses te hebben aangeboden voor de “misdaden tegen ons volk”; vermoedelijk een verwijzing naar de Japanse bezetting van Korea. Een Japanse topfunctionaris noemt de dreigementen “extreem provocatief”‘ en “compleet onacceptabel”.

Reduceren tot duisternis
Verder adresseerde Pyongyang een nieuw dreigement aan de VS. ,”Laten we het Amerikaanse vasteland reduceren tot as en duisternis'”, aldus het comité. “Laten we onze wrok uiten door alle vergeldingsmiddelen te mobiliseren die tot dusver zijn voorbereid.”

Verraders en honden
Ook de Amerikaanse bondgenoot Zuid-Korea kreeg kritiek. De Zuid-Koreanen zijn “verraders en honden” van de Verenigde Staten, aldus het communistische buurland.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser