nieuws

Geheugenopfrissertje: waarom Máxima tijdens kabinetswisseling gewoon in Thailand zit

Geheugenopfrissertje: waarom Máxima tijdens kabinetswisseling gewoon in Thailand zit

Donderdag worden de bewindslieden van het nieuwe kabinet officieel benoemd. Maar niet in aanwezigheid van koningin Máxima, die is dan in Thailand.

| Raounak Khaddari

Hoewel Mark Rutte het nog zo graag had gewild, staan er donderdag dus nóg minder vrouwen op het bordes.

Lees ook
Mark Rutte: ‘Ik had graag meer vrouwen in het kabinet gehad’

Alleen
De formatie is gelukt, de ministers worden beetje bij beetje bekend en de formele ceremonies zijn in zicht. Over vijf dagen worden de nieuwe bewindslieden benoemd en beëdigd door Willem-Alexander. Maar zijn wederhelft is er, anders dan bij Prinsjesdag en andere staatsbezoeken, niét bij.

Timing
Koningin Máxima is op dat moment in Thailand voor de crematie van de overleden koning Bhumibil Adulayadej, maar dat is niet de échte reden dat ze donderdag niet aanwezig is.

Geen koninklijke bevoegdheid
Dat Máxima koningin is, wist je al. Maar wist je ook dat ze helemaal geen koninklijke bevoegdheid heeft? Ze mag de titel alleen dragen omdat ze is getrouwd met de koning, maar er is maar één staatshoofd en maar één iemand met de koninklijke bevoegdheden: Willem-Alexander.

Niets nieuws
En dat is niets nieuws. Ook bij de vorige bordesfoto’s was er telkens maar één staatshoofd dat met het kersverse kabinet op de foto ging. Dat was de vorige jaren altijd prinses Beatrix, zónder prins Claus.
Kabinet Rutte I I bordes

Eerste keer
Voor minister-president Rutte is het al de derde keer dat hij mag poseren op het bordes, maar voor onze koning is het pas de eerste keer dat hij zoiets meemaakt. Donderdag vinden de formaliteiten en ceremonies plaats in Paleis Noordeinde.

NIEUWS | KONINGSNIEUWS | ORANJE BOVEN

Bron: NOS | Foto: ANP Foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser