nieuws

Nijntje-tekenaar Dick Bruna op 89-jarige leeftijd overleden

Nijntje-tekenaar Dick Bruna op 89-jarige leeftijd overleden

Tekenaar Dick Bruna is gisteravond overleden. Bruna is vooral bekend geworden door zijn tekeningen van Nijntje.

| Boris Lemereis

Hij is 89 jaar geworden.

Lees ook
Iedereen hield van Dick Bruna (1927-2017)

Utrecht
Marja Kerkhof, directeur van Mercis, de uitgever van de Nijntje-boeken waarmee Bruna wereldberoemd werd, heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Bruna overleed in zijn woonplaats Utrecht in zijn slaap.

Nijntje
De tekenaar maakte in 1955 zijn eerste boekje over Nijntje, het beroemdste konijntje ter wereld. De opvallende vierkante Nijntje-boekjes pasten volgens Bruna goed in kinderhandjes. De bekendheid van Nijntje beperkte zich niet tot de boekjes. Het konijntje kreeg ook een hoofdrol in televisieseries en een musical en in 2013 kwam Nijntje de film uit.

Miffy
De boeken van Bruna zijn in meer dan vijftig talen uitgegeven. Over de grens was Nijntje bekend als Miffy. In Japan was het werk van Bruna al sinds de jaren 60 populair.

124 prentenboeken
Dick Bruna (geboren op 23 augustus 1927) schreef en illustreerde 124 prentenboeken en ontwierp ook veel affiches en omslagen van de Zwarte Beertjes pocketboeken. Hij ontving in 2016 de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Rutte
Mark Rutte: “Dick Bruna was een groot man en een groot kunstenaar”. Nijntje is “absoluut” Nederlands cultuurgoed, zegt de premier. Dat zijn “natuurlijk ook de grote schilders, maar dit is massacultuur. Zoveel jonge mensen hebben hiernaar gekeken en hiervan genoten.” Rutte herinnert zich een bezoek aan Japan, “waar Dick Bruna echt een nationale held is en Nijntje een nationaal begrip”.

Rouw
Rutte vertelt ook dat Bruna in zijn werk “kleine kinderen bijvoorbeeld uitlegt hoe je met verdriet moet omgaan” bij sterfgevallen of bij een bezoek aan het ziekenhuis. “Dat is heel bijzonder.” Bruna laat zijn vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen achter.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser