Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Nieuw stadsbestuur Amsterdam neemt flinke maatregelen tegen toerisme in de stad

Nieuw stadsbestuur Amsterdam neemt flinke maatregelen tegen toerisme in de stad

Het toekomstige Amsterdamse college heeft zijn eerste actiepunt gelanceerd: het aanpakken van de negatieve gevolgen van toerisme. En die branche moet het flink ontgelden.

| Jorieke van Noorloos

Als het aan de nieuwe bestuurders van de hoofdstad ligt.

Lees ook
Amsterdamse veerpont botst voor de derde keer in korte tijd op de kade

‘Ambitieus programma’

Volgens GroenLinks-fractieleider Rutger Groot Wassink heeft het college “een ambitieus programma.”  Zo gaat de toeristenbelasting omhoog naar zeven procent. Dat levert naar schatting 105 miljoen euro op in 2022. In wijken waar de balans tussen wonen en toerisme is verstoord, kan de vakantieverhuur via platforms als Airbnb worden gestopt, waar het elders in de stad nog op maximaal dertig dagen wordt gesteld. ‘Pretvervoer’ als fietstaxi’s, paardenkoetsen en bierfietsen gaat verder aan banden.

Weg met Nutella-winkels

Daarnaast komen er betere schoonmaak en een strengere aanpak van troep- en herriemakers, ook op het water. Het aantal toeristenwinkels moet omlaag: “We willen geen eenheidsworst die je met Nutella besmeert”, zei D66-fractieleider Reinier van Dantzig.

Lees ook
Zonnebrand bij de hand en neerploffen maar: 10 x de leukste terrassen van Amsterdam

 

Dag toeristen

Het afschrikken van toeristen is niet het doel van de maatregelen, maar als het effect is dat de groei van het aantal bezoekers wat afvlakt, dan zal het beoogde college daar niet rouwig om zijn. “Het is niet de makkelijkste krantenkop. Maar we kiezen ervoor de wijken leefbaar te houden”, aldus SP-voorman (en nu nog wethouder Wonen) Laurens Ivens. Naar verwachting komen dit jaar achttien miljoen bezoekers naar Amsterdam, oplopend naar dertig miljoen in 2025.

Op naar de rechter

“De eerste functie van de stad is wonen, toerisme komt op de tweede plaats”, zegt Groot Wassink. Hij en zijn medeonderhandelaars bereiden zich voor op harde confrontaties met ondernemers die zich niet in de maatregelen kunnen vinden. Desnoods tot aan de rechter aan toe, suggereert D66’er Van Dantzig.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser