nieuws

Hoop voor migrainepatiënten: er is een nieuw medicijn goedgekeurd

Hoop voor migrainepatiënten: er is een nieuw medicijn goedgekeurd

Zo’n tien procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan migraine. Maar ‘een goed werkend middel’ was er tot voor kort nog niet.

| Raounak Khaddari

In de VS is er deze week een nieuw medicijn beschikbaar gesteld dat de heftige hoofdpijnaanvallen moet voorkomen.

Lees ook
Radna heeft chronische migraine: ‘Soms zou ik het liefst uit het raam springen’

Doorbraak

Het nieuwe medicijn Aimovig is een maandelijkse injectie die afgelopen vrijdag is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). In Nieuwsuur vertelt Michel Ferrari, hoogleraar neurologie van het LUMC in Leiden en één van de toponderzoekers naar migraine dat het middel ‘een doorbraak is voor patiënten’. Op korte termijn zijn er namelijk geen bijwerkingen. De bijwerkingen op de lange termijn moeten nog wel worden onderzocht.

Realistisch

Maar Ferrari maakt gelijk een kanttekening bij het medicijn: “Het werkt bij 40 procent van de patiënten. Maar een placebo” (een medicijn zonder werkzame stoffen, dat slechts voor een positief psychisch effect kan zorgen) “werkt al bij 25 procent”.

Goedkeuring

In Europa moet Aimovig nog worden goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap (EMA). En als die is goedgekeurd, dan dient zich gelijk een volgend vraagstuk aan: wordt het medicijn vergoed door de zorgverzekeraars? Volgens Nieuwsuur kost Aimovig namelijk zo’n 6000 euro per patiënt per jaar.

NIEUWS | TV

Bron: Nieuwsuur | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser