Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Netwerk met gestolen naaktfoto's van Nederlandse tieners offline gehaald

Netwerk met gestolen naaktfoto's van Nederlandse tieners offline gehaald

Het besloten netwerk van hackers die naaktfoto’s van jonge meisjes stelen en verspreiden, is offline gehaald. ‘RTL Nieuws‘ ontdekte het netwerk na undercover onderzoek.

| Marloes van Wijnen

De nieuwssite laat nu weten dat de beheerder van het netwerk alle gestolen beelden heeft verwijderd.

Verwijderd, maar niet verdwenen

Deze foto’s en video’s, veelal uit de privécollecties van de meisjes, werden in mappen bewaard, geordend op hun namen. Dat de beelden niet meer online staan, betekent echter niet dat ze helemaal verdwenen zijn, en dus nooit meer kunnen opduiken. Het netwerk was toegankelijk voor zo’n zestig mannen en jongens. Vermoedelijk zijn zij nog wel in het bezit van de foto’s.

Naaktfoto’s

De jonge slachtoffers zijn vaak tussen de twaalf en achttien jaar, en weten meestal niet eens dat ze gehackt zijn. Uit het onderzoek is gebleken dat óók meisjes die niet seksueel getinte naaktfoto’s maken – denk aan een onschuldige selfie na een zonnebanksessie of in een pashokje – gevaar lopen.

Gelekte wachtwoorden

Het lukte de hackers om aan de foto’s te komen, door eerder gelekte wachtwoorden uit te proberen. Als een wachtwoord nog steeds hetzelfde was, kregen zij gemakkelijk toegang tot accounts van de slachtoffers, zoals een Google- of iCloud-account. Daar vonden ze onder andere foto’s en video’s, maar ook andere privédocumenten zoals WhatsApp-gesprekken.

Lees ook
Groep mannen verspreidt naaktfoto’s van Nederlandse tieners in besloten netwerk

NIEUWS | TECH

Bron: RTL Nieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser