nieuws

#gouweouwe - Columnist roept op: 'Neem je kinderen hun mobiele telefoon af'

#gouweouwe - Columnist roept op: 'Neem je kinderen hun mobiele telefoon af'

Franse scholen hebben mobiele telefoons met ingang van dit schooljaar wettelijk verboden. Toestellen moeten in de tas blijven, zowel in het gebouw als op het schoolplein.

| Tim van Erp

Daarom delen wij dit pleidooi van Ingrid Schouten, baas van een huiswerkinstituut, uit NRC.next nog een keer.

‘Verbieden voor kinderen’

Ingrid maakte zich in 2016 in NRC.next hard voor het verbieden van mobiele telefoons voor kinderen. Dat leverde een interessant artikel op, dat wij destijds al als leestip brachten. Haar grote vraag – hoe kunnen kids zich ooit nog concentreren als ze constant naar hun telefoonscherm staren? – is met de recente maatregel in Frankrijk relevanter dan ooit.

Lees ook
Wetenschapper: ‘Smartphone nooit in je kontzak (of beha) stoppen’

Aantekeningen opschrijven? Ouderwets

‘Op mijn huiswerkinstituut krijg ik regelmatig een smartphone in mijn handen geduwd met foto’s van aantekeningen op het bord’, schrijft Schouten. ‘Of ik die misschien nog even kan uitleggen?’ Het is inmiddels normaal geworden dat kinderen al append op de fiets zitten, maar dat moet het volgens haar niet zijn.

Appen onder schooltijd

In Nederlandse klassen is de mobiel verboden, maar in de broekzak zit-ie wel. Niet gek, want een mobieltje is óók agenda, rekenmachine, encyclopedie en woordenboek. En hij komt heus wel af en toe stiekem onder tafel tevoorschijn. ‘App je kind maar eens tijdens schooltijd. Je krijgt onmiddellijk antwoord’, aldus Schouten

Later naar school

Ook na schooltijd en zelfs ’s nachts appen kinderen vrolijk door. ‘Geen wonder dat ze ’s morgens niet uit bed te krijgen zijn. Er wordt zelfs overwogen de school later te laten beginnen, want de biologische klok van de kinderen zou hierom vragen.’ Dus: afpakken die handel. ‘Ouders en scholen kunnen dit probleem niet langer negeren.’

De rest van het artikel van NRC.next lees je hier.

Lees ook
Meisje (17) schiet moeder dood na afpakken telefoon

In het LINDA.tv-programma OFFLINE gaan vijf telefoonverslaafden een heel weekend… inderdaad, offline. Hieronder zie je de eerste aflevering:

NIEUWS

Bron: NRC.next | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

kimkim

Ik belde een maand geleden mijn dochters school of ze even door wikden geven aan mijn dochter dat ik haar smiddags op zou halen voor tandarts afspraak. De andere lijn een beetje gepuzzeld en zei kan je haar niet gewoon even appen? ik zei nee want ze zit toch op school? dan mag ze haar mobiel niet gebruiken alleen in geval van nood! vond ze maar raar... ik dacht dat ik gek was..

Vivian BrouwerVivian Brouwer

Het is een onderdeel van ons leven dus ook van dat van onze kinderen. Het heeft zeker negatieve kanten maar als ouder kun je regels stellen. Dat scholen later zouden beginnen heeft daar niets mee te maken, wel met het puberbrein dat zich volop ontwikkelt en meer slaap/ rust nodig heeft waardoor ze beter zouden presteren als ze wat later zouden starten. Daar zou het onderwijs en dus de studenten van kunnen profiteren maar gebeurt voorlopig toch niet.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser