Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Nederlandse zorgverzekeraars volgen patiënten via Facebook: deze stopten na kritiek

Nederlandse zorgverzekeraars volgen patiënten via Facebook: deze stopten na kritiek

Uit onderzoek van de ‘NOS’ blijkt dat meerdere Nederlandse zorgverzekeraars hun patiënten volgen via Facebook. Menzis en ONVZ hebben nu laten weten daarmee te stoppen. 

| Kirsten Zijderveld

De zorgverzekeraars hadden een zogenoemde plug-in op hun website geplaatst, zodat het surfgedrag van de bezoekers werd doorgestuurd naar Facebook.

Lees ook
Wil je dat Facebook geen informatie meer over je verzamelt? Doe dan dit

Zoekgedrag doorsturen

Van de veertig zorgverzekeraars die de NOS onderzocht, gebruiken achttien verzekeraars een zogenoemde ‘tracking-pixel’ die het zoekgedrag van patiënten doorstuurt. Elf daarvan gebruikten de functie op pagina’s waar medische informatie wordt getoond over bijvoorbeeld depressies. Als je gebruiker geef je daar in principe toestemming voor door een cookiemelding weg te klikken of te negeren.

Gepersonaliseerde advertenties

De andere zeven verzekeraars gebruiken de plug-in alleen op algemene pagina’s. Door het plaatsen van die Facebook-pixels kunnen de verzekeraars hun patiënten gepersonaliseerde advertenties laten zien. Menzis en ONVZ hebben de pixel inmiddels dus verwijderd.

‘Niet netjes’

CZ zou de pixel expres niet op pagina’s met medische informatie gebruiken. “Dat vinden we niet netjes en dat zouden klanten niet fijn vinden”, zei de zorgverzekeraar tegen de NOS. Maar dochterbedrijf CZdirect plaatst wél trackers op pagina’s met medische informatie.

Lees ook
In geen velden of wegen meer te bekennen op Facebook: Arjen Lubach verlaat definitief het platform

Inloggen vereist

Facebook kan het surfgedrag van de bezoeker echter alleen koppelen aan een Facebookaccount als de persoon is ingelogd. Als je niet bent ingelogd (of helemaal geen account hebt) kan je ook worden gevolgd, al weet Facebook dan niet precies om wie het gaat.

Like-knop

Websites die geen tracking-pixels gebruiken, kunnen trouwens ook surfgedrag doorgeven aan Facebook door middel van een deel- of like-knop van Facebook. Als die op de website staat, kan Facebook ook uitlezen wie op de websites met die knop is geweest.

NIEUWS | TECH

Bron: NOS | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser