Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Officier van justitie: 'Nederland zonder twijfel aan grote aanslag ontkomen'

Officier van justitie: 'Nederland zonder twijfel aan grote aanslag ontkomen'

Nederland is “zonder twijfel” aan een grote aanslag ontkomen door de arrestatie van de terreurverdachten afgelopen september. Dat zei de officier van justitie vandaag.

| Elisa Heisen

De officier deed deze uitspraak tijdens de eerste zitting tegen de zes mannen die verdacht worden van het plannen van een aanslag.

Terreurverdachten

Ondanks die grote dreiging heeft Nederland “geen reëel gevaar gelopen”, benadrukte hij in de rechtbank in Rotterdam. Dat komt omdat de inlichtingendiensten de verdachten in de gaten hadden en wisten te infiltreren in de groep. De mannen – tussen de 21 en 35 jaar – worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie.

Gearresteerd en vrijgelaten

De mannen komen uit Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen. Drie van hen waren vandaag aanwezig in de rechtbank in Rotterdam, de andere drie kozen ervoor om niet te verschijnen. Een van de gearresteerde mannen is eind vorig jaar weer vrijgelaten. Hij heeft zes weken vastgezeten en blijft verdachte, maar hij is nu niet gedagvaard.

Aanslag op festival

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met kalasjnikovs en bomvesten een terreuraanslag plegen op een festival. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement ze op het oog hadden. Wel waren er concrete plannen hoe de aanslag eruit zou zien: de terroristen zouden met kalasjnikovs in één lijn lopen, handgranaten vooruit gooien en als een van de terroristen geraakt zou worden, zou hij zijn bomvest laten ontploffen.

Vakantiepark

De wapens werden besteld bij de infiltrant. Hij deed zich voor als leverancier en regelde eind september een ontmoeting in een vakantiehuisje in Weert. De wapens waren vooraf onklaar gemaakt. In dat vakantiepark werden de verdachten aangehouden. Verdachte Wail el A. heeft daarbij meerdere keren geprobeerd op de agenten te schieten, met de onklaar gemaakte wapens. Gisteren doken er nog beelden op van de terreurverdachten die trainen met wapens en bomvesten bij het vakantiehuis.

Lees ook
Beelden van terreurverdachten met bomvesten en kalasjnikovs bij vakantiehuis Weert uitgelekt

Uitgelokt

Serge Weening, advocaat van twee van de verdachten, betoogde dat de mannen slechts wilden “spelen met een kalasjnikov”, of een ‘AK’, zoals de terreurverdachten het wapen noemen. Volgens hem zouden er geen plannen zijn geweest voor een aanslag en zouden de verdachten zijn uitgelokt door een infiltrant van justitie. “Het OM heeft een groep gecreëerd en vrees voor een aanslag gecreëerd. Maar zonder het OM was er geen groep geweest”, aldus de advocaat.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser