Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

natuurgeweld

Sneeuwchaos eist al twaalf levens, jongen (9) is jongste slachtoffer

Sneeuwchaos eist al twaalf levens, jongen (9) is jongste slachtoffer

De sneeuwchaos in het Alpengebied heeft deze week al zeker twaalf levens geëist. Donderdag kwam in het Duitse Trautshofen in Beieren een negenjarige jongen onder een omvallende boom.

| Justine Wouterson

Hij overleed ter plaatse, meldde dagblad Bild vanochtend vroeg.

Lawine-slachtoffers

Andere slachtoffers vielen eonder meer door sneeuwlawines. Eén vrouw struikelde, viel in de sneeuw en stikte, terwijl elders een wandelaar door een afgebroken boomtak dodelijk werd geraakt. In drie Duitse regio’s is de noodtoestand uitgeroepen. In Beieren is het Duitse leger ingezet. Plaatsen zijn van de buitenwereld afgesloten en daken dreigen te bezwijken onder de grote sneeuwlast. Militairen helpen om die panden veilig te stellen.

Chaos op de snelweg

Donderdagavond ontstond opnieuw chaos op de snelweg A8 vanwege nieuwe overvloedige sneeuwval. Mensen zaten uren in hun auto’s vast nadat vrachtwagens waren geschaard door gladheid. Het Rode Kruis schoot de automobilisten te hulp. In de vroege ochtend kwam het verkeer weer op gang, meldt de politie vandaag.

Waarschuwingsniveau

Experts in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren schatten ondertussen de kans op lawines kleiner in. Op veel plekken is het waarschuwingsniveau van 4 naar 3 verlaagd, op een schaal van 5. Alleen rond de plaats Berchtesgaden geldt nog niveau 4.

Ongekend: meters en meters sneeuw

In Oostenrijk blijft de situatie onverminderd ernstig, aldus de publieke omroep ORF. Verscheidene dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten, wegen zijn dicht of zeer moeilijk begaanbaar. Kenners spreken van zeldzame hoeveelheden sneeuw. In tien dagen tijd is er op sommige plaatsen meer dan drie meter sneeuw bijgekomen.

Lees ook
Noodtoestand in Alpen: hele dorpen door sneeuw afgesloten van buitenwereld

Zwitsers hotel bedolven onder lawine

In Zwitserland zijn zeker drie gewonden gevallen toen een hotel op de Schwägalp door een lawine geteisterd werd. Meerdere auto’s en een deel van het restaurant werden door de sneeuw bedolven.

Advies van de ANWB

Wie richting de sneeuw gaat met de auto, wordt door de ANWB geadviseerd om voldoende eten, drinken en dekens mee te nemen, mocht je in de kou stil komen te staan. Ook staan waxinelichtjes op de paklijst: hiermee kun je de temperatuur in je auto nog enigszins aangenaam houden. Ter illustratie: met tien kaarsjes kun je een gemiddelde auto zo’n 24 uur lang van binnen warm houden.

NIEUWS | WEER | BUITENLAND | NATUURGEWELD

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer natuurgeweld

Lees dit ook even

Please update your browser