Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

natuurgeweld

Dodental na tsunami Indonesië nadert 400 doden: zeker 1400 gewonden

Door een tsunami die zaterdagavond Indonesië bereikte, zijn zeker 373 mensen overleden. Volgens de woordvoerder van het rampenbestrijdingscentrum zijn de meeste slachtoffers toeristen.

| Stijn de Vries

Er zouden daarnaast ook 128 mensen worden vermist. Eerder werd nog gesproken over zestig vermisten en 764 gewonden.

Muur van water

De tsunami bereikte zaterdagavond rond 21:00 uur (lokale tijd) de stranden rond de Straat van Soenda, en om half tien ’s avonds het eiland Java. Door een muur van 19 meter hoog water raakten honderden huizen, hotels en boten zwaar beschadigd. De regio die het zwaarst werd getroffen heet Pandeglang op Java. Daar vind je onder meer het nationale park Ujung Kulon en een aantal populaire stranden. Beelden van de nasleep zie je bovenin, en die zijn behoorlijk heftig.

Getroffen Nederlanders

Het is onduidelijk of er ook Nederlanders getroffen zijn in het gebied. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt hierover “in nauw contact met de ambassade in Jakarta” te staan.

Rutte

Premier Mark Rutte reageerde op de natuurramp. Hij condoleerde de Indonesische president Joko Widodo voor de tsunami die zijn land trof. ‘Indonesië weer getroffen door een vreselijke natuurramp. Gedachten zijn bij de slachtoffers van de tsunami in de Straat van Soenda, bij Java en Sumatra’, laat Rutte via Twitter weten. Hij voegt eraan toe dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de situatie ‘nauwgezet volgt’.

Twitter

Er zijn allerlei video’s van de ramp gedeeld op sociale media. Zoals de video hieronder, waar mensen tijdens een concert op Java van de band Seventeen omver worden geblazen door de hoge golven. Volgens Indonesische media kwam zeker een van de bandleden om het leven en zijn enkele andere bandleden nog vermist. Let op: de volgende beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Lees ook
Meteorologen: ‘Ingestorte vulkaan veroorzaakte tsunami in Indonesië’

Vulkaanuitbarsting

Ook werd vandaag bekend dat de tsunami veroorzaakt werd door het uitbarsten van vulkaan Krakatoa, die op een eiland in de zeestraat ligt. Door de uitbarsting ontstonden onderzeese aardverschuivingen, waardoor het zeewater omhoog gestuwd werd. Het land werd verrast door het hoge water: er werd geen waarschuwing voor de tsunami gegeven.

NIEUWS | BUITENLAND | NATUURGEWELD

Bron: ANP / The Guardian | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer natuurgeweld

Lees dit ook even

Please update your browser