nieuws

Na meer dan vijftig jaar wordt 'Doctor Who' (gespeeld door) een vrouw

De Britse acteur Jodie Whittaker (35) is de eerste vrouw die de hoofdrol krijgt in de BBC-serie ‘Doctor Who’. Ze is de dertiende acteur die in de huid van de tijdreizende dokter kruipt.

| Robin Nanninga

Jodie is zeer vereerd met haar rol. En da’s niet gek, na 54 jaar en twaalf mannelijke hoofdrolspelers.

Lees ook
Who run the world? Zo zou de wereld eruitzien met vrouwen aan de macht

Ook als feminist
“Niet alleen als acteur, maar ook als feminist, vrouw en iemand die zich graag laat uitdagen om juist dat te worden waarvan anderen zeggen dat dat niet kan.” De Britse, bekend van series als Broadchurch en The Assets en films als VenusOne Day, en Black Sea, neemt de rol over van Peter Capaldi, die de successerie eind dit jaar vaarwel zegt. Haar debuut in de serie is te zien op Eerste Kerstdag bij de BBC.

Ruimte voor veranderingen
Doctor Who breekt met deze keuze duidelijk met het verleden. De serie loopt al 54 jaar en het hoofdpersonage werd vertolkt door twaalf mannen. Volgens Jodie hoeven fans zich geen zorgen te maken over de wijziging. Doctor Who is juist een serie waar ruimte is voor zoiets, is ze van mening. “Bovendien hebben de fans van de serie al zoveel veranderingen meegemaakt. En dat Doctor Who nu een vrouw is, is geen enge verandering. Het is er eentje die past in deze tijd.” Doctor Who sterft nooit, maar regenereert. Deze keer komt hij dus terug als een zij.

Jodie Whittaker (rechts) is de eerste vrouwelijke Doctor Who. Links haar voorganger: Peter Capaldi

Doctor Who

Meer (gratis) journalistieke stukken? Meer achtergrond, meer verdieping? Je krijgt het met Blendle Premium. Probeer het nu een maand gratis: cadeautje van LINDAnieuws. Hebben? Klik hier.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | BEKEND

Bron: ANP | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser