nieuws

Na alle kritiek op tech-expert Rian van Rijbroek gaat nu ook nog haar boek uit de handel

Na alle kritiek op tech-expert Rian van Rijbroek gaat nu ook nog haar boek uit de handel

Een paar dagen geleden schreven we al over Rian van Rijbroek, de ‘tech-expert’ bij ‘Nieuwsuur’ die bakken kritiek over zich heen kreeg. Nu wordt haar boek over cybercrime uit de schappen gehaald. 

| Stephanie Kersbergen

Het zit namelijk vol met plagiaat.

Lees ook
Bakken kritiek op nieuwe tech-expert bij ‘Nieuwsuur’: ‘Vijf minuten lang bullshit’

Plagiaat
Samen met Willem Vermeend schreef Van Rijbroek De wereld van cybersecurity en cybercrime. NOS en Nieuwsuur ontdekten dat in het boek honderden woorden zijn overgenomen, met soms wat woorden veranderd, maar nergens bronvermelding. De uitgever Einstein Books heeft besloten de verkoop te stoppen: “Gelet op de drukfouten en de verwijzingsfouten is besloten met onmiddellijke ingang het boek uit de handel te nemen.” Ook gaat de tweede druk niet door.

Teamwork
Rian van Rijbroek laat in een reactie op de NOS weten dat een team de verwijzingen niet goed gecontroleerd heeft: “Wij hebben het boek samen geschreven en zijn samen verantwoordelijk. Een team heeft alles gecontroleerd. Dat hebben ze dus niet goed gedaan.”

Reactie Vermeend
Inmiddels heeft Vermeend gereageerd op het plagiaat in het NOS Radio 1 Journaal“Ik spreek u niet eens tegen, het is gewoon waar. Ik ga niemand beschuldigen. Ik draag de volle verantwoordelijkheid voor deze stommiteit.” Eerder deze week lag Rian onder vuur door haar gesprek bij Nieuwsuur, waar ze onder meer zei dat mobiel-bankieren apps gevaarlijk zijn, en kijkers hiermee flink bang maakte. Andere tech-experts noemden haar daarna een ‘fake expert’.

Nu we toch met tech bezig zijn: deze telefoonjunkies gingen volledig offline voor LINDA.tv. Meer video’s zien? Meld je aan bij LINDA.tv voor meer video’s en originele LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | TV | TECH

Bron: NOS | Foto: Still Nieuwsuur

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser