Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

muziek

De opvolger van de LP? 'Verkoop cassettebandjes explosief gestegen in Nederland'

De opvolger van de LP? 'Verkoop cassettebandjes explosief gestegen in Nederland'

Wie dacht dat het cassettebandje op sterven na dood is, heeft het verkeerd. De verkoop van cassettebandjes in Nederland stijgt juist explosief, meldt De Bandjesfabriek vandaag.

| Justine Wouterson

Het dieptepunt van de verkoop van de cassettebandjes was in 2013, toen er nog maar 4160 in een jaar werden verkocht.

Verkoop vervijfvoudigd

Sindsdien is de productie echter vervijfvoudigd tot ruim 21.000 cassettes vorig jaar, aldus de naar eigen zeggen enige producent van cassettebandjes in de Benelux. Het lijkt er dus op dat de good ol’ langspeelplaat (waarvan de populariteit al jaren stijgt) gezelschap van vroeger krijgt in de wandkast.

Met nieuwe muziek én blanco

Iets meer dan de helft van de productie in 2018 werd voorbespeeld in opdracht van artiesten en platenlabels. De rest werd blanco verkocht aan thuisgebruikers en kleinschalige labels of artiesten die zelf muziek op cassette uitbrengen.

Lees ook
Lekker nostalgisch: 10 x dingen die jullie nog weten, maar jongeren niet kennen

De walkman weer van zolder?

Volgens de Bandjesfabriek beginnen ook bekendere artiesten en grotere platenlabels weer belangstelling te krijgen voor het cassettebandje. “Zo werd het debuutalbum van Spinvis dit jaar voor het eerst op cassettebandje uitgebracht in een oplage van duizend stuks”, geeft de producent als voorbeeld.

SNACKS | OPMERKELIJK | MUZIEK

Bron: ANP | Foto: Giphy

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer muziek

Lees dit ook even

Please update your browser