Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

muziek

Waar zijn al die 'single' ladies? 'Aantal vrouwen in Top 2000 in twintig jaar gehalveerd'

Waar zijn al die 'single' ladies? 'Aantal vrouwen in Top 2000 in twintig jaar gehalveerd'

Hoewel in de huidige Top 40 bijna de helft van de nummers van of met een vrouwelijke artiest is, is het met het aantal vrouwen in de Top 2000 droeviger gesteld. Dit aantal is sinds 1999 zelfs bijna gehalveerd.

| Justine Wouterson

Dat blijkt uit een grote inventarisatie van de populairste hitlijst van Nederland, waarover NRC bericht.

Een beetje meer, een beetje minder

In de loop der jaren kwamen er meer bands in de lijst te staan en gebeurde het steeds vaker dat bepaalde artiesten meerdere malen een notering kregen. Hierdoor nam ook het aantal mannelijke artiesten per lijst de afgelopen twintig jaar met zo’n zeshonderd af, een daling van een kwart.

Jammer, toch?

Het aantal vrouwelijke artiesten in de lijst daalde echter van 419 in 1999 (ook al niet echt een denderend aantal) naar slechts 220 in 2017, bijna een halvering. Van de nieuwe nummers die de afgelopen jaren in de lijst belandden, is ook maar een klein aandeel van vrouwen.

Lees ook
Van Top 2000 maar 16 procent vrouw: ‘Wij roepen op om op vrouwen te stemmen’

Best of the best

De hoogste vrouwelijke notering stond vorig jaar op naam van Claudia de Breij, die met Mag ik dan bij jou op nummer 14 stond. Amy Winehouse was de tweede vrouw met Back to Black – veertig plaatsen lager.

Er kan nog tot en met vrijdag gestemd worden op (doe eens gek: ‘vrouwelijke’) artiesten die volgens jou een plek verdienen in de Top 2000 van 2018.

NIEUWS | BEKEND | FEESTDAGEN | MUZIEK

Bron: ANP, NRC | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer muziek

Lees dit ook even

Please update your browser