nieuws

MS-patiënt Boaz (32): 'Het kan alleen maar beter worden'

MS-patiënt Boaz (32): 'Het kan alleen maar beter worden'

De Amsterdamse Boaz Spermon (foto) doet mee aan onderzoek naar een revolutionaire behandelmethode van MS. Hij hoopt er tijd mee te kopen, zegt hij in een interview met LINDAnieuws. 

| Annemarie van Ulden

Er is hoop: de Britse Holly (25) kreeg door dezelfde behandeling haar leven terug, vertelde ze gisteren bij RTL Late Night, waar Boaz ook aanwezig was.

Crowdfunding
De behandeling wordt niet vergoed en kost een hoop geld: minstens € 100.000,-. Daarom is Boaz een crowdfundactie gestart. Binnen een dag heeft die al zo’n € 13.000,- opgeleverd.

Rolstoel
Boaz kreeg in september 2011 de diagnose Multiple Sclerose (MS). Aanvankelijk leek de ziekte niet heel progressief, tot afgelopen najaar. Toen ging hij ineens hard achteruit en belandde in een rolstoel.

‘De onzekerheid is killing’
De onzekerheid is killing
, zegt hij erover. Je krijgt de diagnose, maar welke vorm je hebt, kunnen ze pas achteraf zeggen. Ik weet hoe het vandaag gaat, maar morgen kan het helemaal anders zijn. Om die reden hield Boaz lange tijd internationale onderzoeken naar alternatieve behandelmethoden in de gaten. Dit was altijd al mijn back up-plan.

Chemo tegen MS
Inmiddels is hij een van de duizend deelnemers die meedoen aan een internationaal onderzoek naar een revolutionaire behandelmethode van MS. Met behulp van chemotherapie wordt het immuunsysteem uitgeschakeld en vervolgens opnieuw opgebouwd na transplantatie van eigen stamcellen.

Pech
Het is een behandeling die in vier landen ter wereld wordt uitgevoerd, maar niet in Nederland. We hebben de pech dat er hier geen arts is die zich in deze methode heeft gespecialiseerd. Bovendien zijn de meningen verdeeld en wijzen critici op de grote risico’s van de behandeling. Ik ben daar niet bang voor. Het kan alleen maar beter worden, zegt Boaz.

Vijf jaar extra tijd
Op 11 februari aanstaande vliegt hij naar Uppsala (Zweden) voor de laatste medische tests. Als alles goed is, begint hij daar meteen aan de zware behandeling. Die duurt een maand en daarna moet Boaz nog twee maanden blijven om te revalideren en aan te sterken. Hopelijk stopt de behandeling de progressie van de ziekte en koop ik tijd. Al is het maar vijf jaar, dan is de wetenschap alweer een stuk verder. En natuurlijk hoop ik op herstel, net als Holly. Holly zat ook in een rolstoel, maar liep zelf het ziekenhuis uit na de behandeling.

Meer patiënten
Boaz is klaar voor de behandeling. Ik heb er best veel vertrouwen in dat ik er beter uit kom, en ik ben een gevoelsmens hè. Ik voelde aan het begin van mijn ziekte dat het veel erger zou worden, maar ik ben er ook van overtuigd dat dit een fase in mijn leven is en dat ik er sterker uit kom. Als de uitslagen van de laatste fase van dit grootschalige onderzoek positief zijn, zou dit volgens Boaz een mainstream behandeling kunnen worden. Dat zou betekenen dat in de toekomst veel meer patiënten er baat bij zullen hebben.

Meer info op www.opdebeen.nl.

boaz spermon
Boaz, Holly en Humberto (vlnr) bij Late Night.

Bekijk de uitzending van RTL Late Night hier terug:

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Boaz Spermon

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Sinterklaasje kom maar binnen: zo heb je je surprise eindelijk een keer wél op tijd af
Advertorial

Sinterklaasje kom maar binnen: zo heb je je surprise eindelijk een keer wél op tijd af

Betekent Sinterklaasavond voor jou kilo's aan pepernoten en vrolijkheid, maar ook stress omdat je ieder jaar weer een originele surprise wilt maken? En dat toch altijd weer meer tijd kost dan gedacht. 

Lees dit ook even

Please update your browser