Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Mopshonden en Perzische katten: mooi en schattig, maar niet gezond

Mopshonden en Perzische katten: mooi en schattig, maar niet gezond

SAVAB, de beroepsvereniging voor dierenartsen in België trekt aan de bel. Ze vragen dierenliefhebbers langer na te denken over de aankoop van een kortsnuitig beestje.

| Yara Mureau

“Koop ze niet omdat ze schattig zijn, die dieren worden zo gekweekt. Maar ze zijn niet gezond”, zegt dierenarts Louise Mollaert tegen de Standaard.

Bewust worden

“Het wordt hoog tijd dat mensen zich bewust worden van het probleem bij deze dieren”, gaat ze verder. De snoet van deze dieren wordt steeds korter gekweekt, maar ze hebben nog wel altijd dezelfde hoeveelheid tanden en tong. “Alles moet in een steeds kleinere ruimte plaatsvinden.” En dat zorgt ervoor dat de dieren minder lucht binnen krijgen.

Nog meer problemen

Maar dat is niet het enige. Mopshonden knorren. En dat is in het begin best grappig, maar die honden kunnen eigenlijk (bijna) niet ademen. Daarnaast zijn de kosten voor deze beesten ook hoog. “Mensen zijn er zich bij het kopen van zo’n dier niet van bewust dat daar op lange termijn erg veel dierenartskosten aan verbonden zijn, omdat ze gezondheidsproblemen hebben.”

Helemaal verbieden?

Kortsnuitigen helemaal verbieden heeft geen zin, volgens Mollaert. “In eerste instantie willen we mensen bewust maken van de praktijken. En als we een reclamefilmpje zien op de televisie met een mopshond, zullen we de maker ervan bewust maken dat het eigenlijk niet zo verstandig is om de dieren nog populairder te maken dan ze al zijn.”

Lees ook
Monique Westenberg heeft verdriet om inslapen jonge hond van vrienden

NIEUWS | DIEREN

Bron: de Standaard | Foto: Getty

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser